Jednostavna tehnika koja vam može pomoći da zaspite u trenutku

Ovu veoma jedsnostavnu vježbu popularizovao je britanski ljekar Endrju Vejl
63 pregleda 2 komentar(a)
spavanje, san, Foto: Shutterstock
spavanje, san, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.02.2018. 13:14h

Intenzivan stres ili česta nesanica mogu da prouzrokuju veliku neprijatnost kada pokušavate da zaspite, što nekima upošte ne dozvoljava da sklope oči, bez obzira na to koliko pokušavali da se opuste.

Različiti ljekovi i pilule za spavanje mogu da pomognu, ali takođe mogu i da imaju opasne propratne efekte. Zbog toga ih je najbolje izbjegavati, ukoliko nisu prepisani od strane ljekara.

Ono čime se, međutim, zapadna medicina nije previše bavila su holističke tehnike disanja. One se prvenstveno koriste da bi ljudima olakšale probleme sa stresom i anksioznošću, ali se mogu primjeniti i na nesnicu, piše Indy100.

Jedna od njih, koja bi ljudima trebalo da pomogne da lakše zaspe, i to za manje od 60 sekundi, poznata je kao vježba"4-7-8". Ovu veoma jedsnostavnu vježbu popularizovao je britanski ljekar Endrju Vejl.

Vježba ima šest faza:

Postavite vrh jezika iza prednjih zuba gornje vilice, i džite ga tako da vam služi kao podsjetnik na vježbu koju radite.

Zatim izdišite na usta, proizvodeći šuštajući zvuk dok to radite.

Polako zatvorite usta i počnite da dišete na nos, brojeći do četiri.

Potom, zadržite dah i izbrojte do sedam.

Izdišite brojeći do osam, kao u drugom koraku, proizvodeći šištanje.

Sve ovo ponovite tri puta.

Naučno objašnjenje ove tehnike je da ona dozvoljava čovjeku da unese više kiseonika, kada broji do četiri, koji mnogo lakše ulazi u krvotok, kada broji do sedam.

Brojanje do osam usporava ritam srca i ispušta više ugljen-dioksida u pluća, pa bi onaj ko praktikuje ovu vježbu, već nakon četiri ponavljanja, trebalo da bude "u zemlji snova", prenosi B92.

Bonus video: