Ne spavate dobro: Nedostatak jednog važnog minerala možda je krivac

0 komentar(a)
spavanje, Foto: Shutterstock
spavanje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.02.2018. 18:14h

Bez obzira je li to nedostatak gvožđa, vitamina D ili kalcijuima, čini se da uvijek postoji nešto što našem tijelu nedostaje kako bi funkcionisalo bez greške.

Nedostatak jednog od esencijalnih vitamina ili minerala koje naše tijelo treba može izbaciti čitav niz stvari iz okvira. I, dok jedete uravnoteženu ishranu, trebali bi pazite da ostanete u vrhunskoj formi, jer postoje neke stvari koje vam se mogu "prišunjati" i ometati vaše zdravlje.

Nedostatak magnezijuma jedan je od njih, koji nas može spriječiti da dobro spavamo. 2014. je nutricionist i stručnjak za spavanje Šon Stevenson iz Amerike objavio knjigu naziva 'Sleep Smarter' - o važnosti spavanja na vaše cjelokupno zdravlje i kako ga najbolje iskoristiti.

Prema Stevensonovom istraživanju, 80% stanovništva nedostaje magnezijuma, što je antistresni mineral odgovoran za ravnotežu šećera u krvi i krvnog pritiska, opuštanje napetih mišića, smanjenje bola i smirivanje nervnog sistema.

Ako nemate dovoljno magnezijuma - jednog od esencijalnih makrominerala koje tijelo treba - možete biti pod prekomjernim stresom i patiti od ozbiljno ograničene produktivnosti sna. Kako bi stvari bile gore, naša tijela ne proizvode magnezijum prirodno tako da ga moramo unositi ishranom, prenosi Radio Sarajevo.