Starija djeca su pametnija od mlađe braće i sestara

Starija djeca češće će biti u prilici sjedjeti za stolom s odraslima i razgovarati s njima te na taj način razvijati svoje mentalne vještine. Mlađi klinci igraće se sa vršnjacima i pričati s njima. Vrlo važan uticaj na razvoj inteligencije kod starije djece ima i to što paze na svoju mlađu braću
199 pregleda 0 komentar(a)
djeca, Foto: Shutterstock
djeca, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.02.2018. 11:14h

Studija koju su sproveli naučnici na Univerzitetu Edinburg u Škotskoj potvrdila je ranija saznanja da su starija djeca u porodici pamtnija od mlađe, ali i otkrila zašto je tome tako.

"Sva djeca će dobiti istu emocionalnu podršku od svojih roditelja, no ona starija će biti puno više podsticana u razvijanju intelektualnih vještina. Studija je pokazala kako roditelji s rođenjem prvog djeteta uveliko mijenjaju svoje ponašanje i podređuju se djetetu. Kod drugog djeteta situacija je već drugačija. Čak i majke puno manje paze na sebe tokom druge trudnoće, nego kod prve", poručuju naučnici, piše Independent.

Roditelji se prvorođenom djetetu puno više posvećuju i to je prirodno, dok su kod drugog ili trećeg djeteta puno opušteniji.

Starija djeca češće će biti u prilici sjedjeti za stolom s odraslima i razgovarati s njima te na taj način razvijati svoje mentalne vještine. Mlađi klinci igraće se sa vršnjacima i pričati s njima. Vrlo važan uticaj na razvoj inteligencije kod starije djece ima i to što paze na svoju mlađu braću.

Osim u vrlo rijetkim slučajevima, mlađa braća i sestre nemaju priliku paziti i podučavati nekoga te ovdje leži dokaz zašto jedinci nemaju viši IQ od starije djece u višečlanim porodicama. Naime, važan činilac u razvoju inteligencije je i taj što roditelji od starije djece imaju viša očekivanja te im daju veće odgovornosti (poput one da paze na svoju braću).

Što se tiče IQ-a kod starije djece, on je veći samo za jedan posto u poređenju sa inteligencijom kod mlađih klinaca, prenosi Radio Sarajevo.

Bonus video: