Hrana koju konzumirate može uticati na pol djeteta

123 pregleda 4 komentar(a)
beba, Foto: Shutterstock.com
beba, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 06.02.2018. 17:14h

Jedno od najčešćih pitanja koja budući roditelji traže na Google-u je kako dobiti dečaka ili curicu.

Iako je šansa 50-50, neke životne navike, kao što su ishrana i odabir određenih namirnica, mogu imati utjecaj na pol djeteta.

Prema novom istraživanju objavljenom u The Royal Societyju, ako jedete puno banana, ili bilo što bogato kalijumom, vjerovatno ćete roditi dječaka. Istraživanje je pratilo 740 Britanki kroz njihove prve trudnoće (nijedna nije znala pol svoje bebe), i ispostavilo se da je pol zavisio od majčine ishrane.

Majke koje su rodile dječake unosile su više kalijuma, što su naučnici označili kao faktor u određivanju pola. Otkriveno je i da žene koje prije začeća za doručak jedu žitarice, imaju više šanse da rode dječaka.

Ovaj zaključak sličan je istraživanju sprovedenom na univerzitetima Exeter i Oxford, objavljenom 2008., a koje je otkrilo da žene koje za doručak jedu žitarice i tokom dana unose više kalorija, imaju veću vjerovatnoću da će roditi dječaka.

Čak i vrsta hrane može uticati na pol djeteta jer djeluje na kiselost ivaginalne flore. Tako da želite li djevojčicu, jedite hranu bogatu magnezijumom, kalcijumom te kisele namirnice, a izbjegavajte hranu koja smanjuje kiselost (banane i krompir).

Želite li začeti dječaka, preporučuje se manje jesti mliječne proizvode, a više povrće i svježe voće, posebno banane koji pogoduju spermatozoidima s Y hromzomom, prenosi Radio Sarajevo.

Bonus video: