Zategnite ruke i ojačajte ramena

99 pregleda 2 komentar(a)
vježbanje, Foto: Shutterstock
vježbanje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 06.02.2018. 11:14h

Mišići i koža na nadlakticama s godinama gube elastičnost, pa je prirodno da vremenom počinju da "vise". Estetski razlog, međutim, nije jedini zbog kojeg bi trebalo da vježbate i zategnete ruke. Čvrsti i lepo oblikovani mišići ruku, ramena i grudi, osim što poboljšavaju cirkulaciju i omogućavaju lakše obavljanje svakodnevnih poslova, u kombinaciji s trbušnim i leđnim mišićima pomažu u pravilnom držanju kičme.

Da bi jačanje ruku i ramenog pojasa bilo efikasnije, potrebno je da vježbate pomoću štapa.

ISKORAK

Stanite u raskorak, u desnoj ruci držite štap po sredini i ruke opustite pored tijela. Iskoračite lijevom nogom naprijed, pod pravim uglom, i oslonite se lijevom rukom na butinu. Povucite desnu ruku unazad, savijenu u laktu, tako da štap bude u nivou rebara, a zatim podignite ruku do nivoa ramena, držeći štap tako da bude paralelan s podlogom. Istim pokretima unazad vratite se u početni položaj. Ponovite vježbu 15 puta, pa promjenite stranu. Ukupno uradite po tri serije vježbi.

ROTACIJA

Stanite u raskorak, obuhvatite štap obijema rukama na sredini, a dlanovi neka budu okrenuti nadole. Podignite štap do visine ramena, sa blago savijenim laktovima, a onda okrenite štap nalijevo, tako da bude pod pravim uglom sa podlogom, a desna ruka iznad lijeve. Odmah zatim rotirajte štap u desnu stranu, i tako ponavljajte od 15 do 20 puta. Uradite tri seta vježbi.

PODIZANjE

Stanite u raskorak, obuhvatite štap obema rukama odozdo, tako da dlanovi budu okrenuti nagore. Držite štap u nivou kukova. U sledećem koraku podignite štap do nivoa ramena ispruženim rukama. Ponovite vježbu 20 puta.

TRICEPSI

Stanite u raskorak, obuhvatite štap rukama sa dlanovima nadole. Savijte laktove i štap podignite do nivoa grudi, a zatim i iznad glave. Spustite lijevu ruku, samo desnom držite štap i iz tog položaja spustite ga iza leđa, tako da bude uspravan u odnosu na podlogu. Ponovite vežbu 15 puta držeći rekvizit jednom rukom, a zatim i drugom.

POMERANjE U STRANU

Uhvatite štap na sredini lijevom rukom i savijte ruku u laktu tako da štap bude uspravan u odnosu na podlogu. Pomjerite štap u stranu, ali tako da nadlakticu držite priljubljenu uz rebra. Uradite 15 vježbi sa jednom, a zatim i sa drugom rukom. Ukupno uradite tri seta, prenose Novosti.

Bonus video: