Kvalitetna voda na vašoj česmi

Doulton i British Berkefeld filteri se mogu ugrađivati na i ispod sudopere
321 pregleda 0 komentar(a)
Doulton, Foto: Doulton/CG
Doulton, Foto: Doulton/CG
Ažurirano: 06.02.2018. 07:59h

Voda je jedan od najvažnijih elemenata za ljudsko zdravlje i, osim što je važno da tokom dana unesemo dovoljno vode u organizam, važno je da znamo i kakvog je kvaliteta ta voda.

Nerijetko, gradske vlasti izvještavaju o tome da voda, usljed zamućenja, nije za piće i preporuka je ili da se prokuva ili da se građani odluče za kupovnu vodu.

Osim navedenih solucija, postoji i treća - upotreba kućnih filtera za vodu.

Često postoji zabluda da je takav sistem, skup, nesiguran i često nepotreban, međutim… U Crnoj Gori, u vodovodnom sistemu, još ima preko 600 kilometara – da, KILOMETARA, cijevi od azbesta, čija vlakna, upozoravali su više puta i stručnjaci, predstavljaju veliku opasnost po zdravlje ljudi.

Prisustvo bakterija u vodi za piće je nešto sa čim se povremeno srijećemo.

Kako bi uništili bakterije poslije obilnih kiša, vodovodi u vodu mogu da dodaju ekstra sredstava za dezinfekciju, koja mogu imati negativan uticaj na zdravlje ljudi.

Stručnjaci navode da je građanima nepoznata činjenica da se, recimo hlorisanjem vode, dobijaju nusproizvodi, koji mogu biti veoma opasni, da veće prisustvo hlora u vodi ubija prijateljske bakterije u našem digestivnom traktu, te da su ciste, spore, alge... otporne na normalne doze hlora.

A šta je sa bakterijama koje su manje osjetljive na hlor, od kojih je najpoznatija Stafilokoka?

Nije poznato kada je u Crnoj Gori posljednji put ispitivan procenat mikroskopskih plastičnih vlakana u vodi. U Evropi najmanja stopa zagađenja je u Njemačkoj, Francuskoj i Velikoj Britaniji, ali je ipak procenat visok - čak 72% uzrokovanih voda su bile kontaminirane.

Čistu i zdravu vodu, moguće je obezbijediti ugradnjom Doulton i British Berkefeld keramičkih filtera.

„Mi smo prošle godine postali distributeri Doulton-a za Crnu Goru, Srbiju, BiH i Albaniju “, kažu iz firme “Kvisko”, sertifikovanog predstavništva britanske kompanije.

Keramiku je u procesu filtracije vode prvi upotrijebio Henri Dalton, u 19. vijeku. U to vrijeme, rijeka Temza je bila glavni izvor snabdijevanja vodom u Londonu, ali je Temza istovremeno korištena i kao kanalizacioni sistem. Bilo je neophodno obezbijediti čistu vodu za stanovništvo.

Dalton je otkrio da filtriranje vode kroz poroznu keramiku može spriječiti razvoj kolere i drugih bakterija koje se nalaze u prljavoj vodi. I, time počinje revolucija u filtraciji vode.

TRADICIJA DUGA DVA VIJEKA

Iz predstavništva navode da je u toku prethodnih 186 godina tehnologija keramičke filtracije napredovala mnogo, ali da su principi ostali isti, te da obezbjeđuju sigurnu, zdravu, pijaću vodu odličnog ukusa, gdje god je to potrebno.

“Od blatnjavih bara, prljavih bistijerni, sumnjivih izvora pa do kancelarija širom Evrope, Sjeverne i Južne Amerike, Azije i Afrike Doulton i British Berkefeld rade stalno obezbjeđuju i milionima ljudi kvalitetnu vodu u kojoj mogu uživati s povjerenjem“, navodi Sekule Sekulić iz firme “Kvisko”.

VODA BEZ HLORA, KAMENCA, BAKTERIJA…

Podsjećajući na kilometre azbestnih cijevi u crnogorskom vodovodnom sistemu, on dodaje da Doulton i British Berkefeld filteri osim što odstranjuje širok spektar teških metala, uspješni su i kod filtracije rđe, prljavštine, parazita, buđi, algi… Filteri britanske kompanije u potpunosti odstranjuju hlor iz vode, ali i redukuju, ili u potpunosti uklanjaju, nivo kamenca, zavisno od vrste filter uređaja.

Doulton filteri su najuspješniji u otklanjanju patogenih organizama, bakterija i cisti, zatim hebricida, pesticida, insekticida, atrazina…

FILTRIRANJE JE JEFTINIJE OD KUPOVINE VODE U GALONIMA

„Najjeftinija voda koja se kupuje je u galonima, na aparatima, i cijena za 18.5 litara vode je oko četiri eura. Za 40 eura se može kupiti 185 litara vode, koliko košta novi filter, koji obezbjeđuje filtraciju za najmanje 2.000 litara vode, ili za četvoročlanu porodicu period od 8 – 10 mjeseci filtracije“, navodi on, dodajući da je flaširana voda dobra, ali da je kvalitet ambalaže „vrlo upitan“ kao i način skladištenja. Doulton i British Berkefeld filteri za vodu se preporučuju svima koji žele i imaju potrebu za kvalitetnom, izvorskom vodom na česmi.

SIGURNOST JE U VAŠIM RUKAMA

„Svi pedijatri u slučaju crijevne infekcija predlažu roditeljima da prokuvaju vodu prije nego je daju djeci, iz razloga da bi bili sigurni da su ubili bakterije. Sa ovim filterom, dobijaju 100 odsto sigurnost u otklanjanju bakterija“, navodi Sekulić, dodajući da bi ugradnju filtera preporučio svakom ko ima česte probleme sa dijarejom ili digestivnim traktom, ali i svim onima koji žele svojoj porodici obezbijediti zdravu i čistu vodu u svom domu.

„Upotrebom filtera za vodu, preuzimaju u svoje ruke sigurnost kvaliteta vode. To je posebno važno za one koji koriste vodu iz bistijerni, bunara ili izvora, jer u tim slučajevima nema nikakve kontrole kvaliteta, nikakve filtracije a na žalost te vode imaju fosfata, nitrata, nitrita, ali i fekalnih bakterija zbog blizine septičkih jama“.

FILTRIRANA VODA ZADRŽAVA SVE KORISNE MINERALE

Dodatno, ovakav sistem filtracije, kako objašnjavaju, ne uklanja minerale iz vode koji su korisni za zdravlje ljudi.

Doulton i Berkefeld filteri se proizvode u Velikoj Britaniji, u fabrici sa skoro 200 godina tradicije.

„U pitanju je proizvođač, koji je pravio filtere za Britansku kraljevsku porodicu, po zahtjevu kraljice Viktorije. Kralj Edvard je 1901. kompaniji dao dozvolu da koristi ‘Royal' kao svoju referencu, a 1906. je predstavljen filter, identičan predlogu Luja Pastera. Filteri se proizvode od zemljanih elemenata - keramike, aktivnog uglja, srebra, zeolita... a najbolji dokaz kvaliteta su milioni domaćinstava širom svijeta, koji koriste ove filtere“.

JEDNOSTAVNA UGRADNJA

Doulton i British Berkefeld filteri se mogu ugrađivati na i ispod sudopere. Koriste tri vrste uložaka, što zavisi od vrste ugrađenog filter uređaja i željene brzine filtriranja.

Detalje o Doulton i British Berkefeld filterima za vodu možete dobiti na zvaničnoj stranici crnogorskog distributera www.doulton.me, te na njihovoj Facebook stranici www.facebook.com/DoultonCG.