Razdrmajte um vježbama koncentracije

Usavršavanje ovih vježbi može da traje danima, sedmicama, pa čak i mjesecima
73 pregleda 0 komentar(a)
razmišljanje, Foto: Shutterstock
razmišljanje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.02.2018. 17:14h

Iako zvuči čudno, ali i za koncentraciju je važna vježba ukoliko želimo da ostanemo "u formi" i napredujemo. Vježbe koncentracije izoštravaju vaš um i unapređuju sposobnost koncentrisanja.

Pronađite mjesto gdje vas niko neće ometati. Ukoliko želite, možete sjediti na podu. Važno je da vam je kičma ispravljena. Udahnite duboko nekoliko puta i opustite se. Često vježbanje je ključ uspjeha. Što više vremena posvetite ovim vježbama, brže ćete napredovati. Međutim, morate ih obavljati postepeno.

Svaka od navedenih vježbi trebalo bi da traje oko 10 minuta. Kako budete napredovali, povećajte trajanje vježbi na 15 minuta.

Počnite s prvom vježbom. Ponavljajte je svaki dan sve dok je ne budete u potpunosti usavršili. Svaki put kada vam nešto odvuče pažnju, počnite ispočetka.

Usavršavanje ovih vježbi može da traje danima, sedmicama, pa čak i mjesecima.

Svu svoju pažnju usmjerite ka vježbama. Nemojte zaspati ili dozvoliti da vam misli odlutaju. Onog trenutka kada shvatite da razmišljate o nečemu drugom, počnite ispočetka. Ne pokušavajte previše na početku, već se držite sporijeg tempa.

Vremenom ćete shvatiti da možete da se skoncentrišete bilo kada i bilo gdje. Ovo su vježbe uz koje ćete se skoncentrisati bez muke.

1. Uzmite bilo koju knjigu i prebrojite riječi u jednom paragrafu. Zatim ih prebrojite ponovo, kako biste bili sigurni da ste dobili tačan broj. Zatim prebrojite dva paragrafa. Kada vam i to postane lako, prebrojite čitavu stranu. Nemojte brojati tako što pokazujete brojeve, već se potrudite da prebrojite riječi u glavi.

2. Brojite unazad od 100 do 1.

3. Brojite od 100 do 1 tako što ćete preskočiti svaka tri broja (100, 97, 94…)

4. Odaberite neku riječ ili frazu koja vas inspiriše, i ponavljajte je u glavi pet minuta. Kada budete mogli potpuno da se skoncentrišete, pokušajte da produžite trajanje vježbe na deset minuta.

5. Uzmite neko voće i posmatrajte ga sa svih strana. Ne dozvolite da vam misli odlutaju, već pokušajte da ostanete staloženi.

6. Ova vježba je slična prethodnoj, samo što umjesto da posmatrate voće, u ovom slučaju treba da ga vizuelizujete. Dobro osmotrite voćku, zatim zatvorite oči i pokušajte da je zamislite što realnije i sa što više detalja. Ukoliko zaboravite kako izgleda, otvorite oči, pogledajte voćku nakratko, a zatim ponovo pokušajte.

7. Uzmite neki manji predmet, kao što je kašičica ili čaša. Skoncentrišite se na predmet i posmatrajte ga sa svih strana. Pokušajte da se fokusirate na vizuelni dio i da ne razmišljate ni o čemu drugom.

8. Ukoliko ste postali dovoljno vješti u prethodnim vježbama, možete da pokušate da odradite ovu. Nacrtajte na papiru trougao, krug ili kvadrat i obojite ga. Čitavu pažnju usmjerite na oblik koji ste nacrtali, trudeći se da vam ništa ne ometa pažnju.

9. Počnite s prethodnom vježbom, a zatim zatvorite oči i zamislite oblik. Ukoliko zaboravite kako crtež izgleda, otvorite oči, pogledajte ga još jednom, a zatim nastavite s vježbom.

10. Sada zamislite oblik otvorenih očiju.

11. Potrudite se da bar pet minuta ne razmišljate ni o čemu. Ovu vježbu nemojte započinjati ukoliko niste uspješno odradili sve prethodne. Ukoliko su prethodne vježbe imale dobar ishod, moći ćete da potpuno ućutkate svoje misli, bar nakratko, prenose Nezavisne.

Bonus video: