Kako odabrati parfem koji će vam savršeno odgovarati

Veliki je izbor mirisnih nota, a naši ukusi su još različitiji. Dok određeni broj žena više voli cvijeće i voće, druge preferiraju teže, jače parfeme koji sadrže note mošusa i ambera. Osvježavajući parfemi koji mirišu na sapun i krastavice posebno su poželjni u ljetnom periodu
500 pregleda 0 komentar(a)
parfem, Foto: Pinterest
parfem, Foto: Pinterest
Ažurirano: 27.01.2018. 18:14h

U situaciji u kojoj industrija ljepote izbacuje nove parfeme gotovo svakodnevno, teško je izabrati onaj pravi. Parfem treba birati na osnovu izgleda i karaktera svake osobe. Prilikom kupovine parfema često uzimamo u obzir previše faktora koji nas dovode u dilemu da li je baš taj parfem pravi izbor za nas.

Kako biste izbjegli nebitne faktore, u nastavku teksta su izdvojeni oni najbitniji kojih bi trebalo da se pridržavate na putu pronalaska parfema koji ćete sa zadovoljstvom nositi.

Kakvu poruku šaljete parfemom?

Pronađite svoj mirisni identitet. Razmislite o svojoj ličnosti i porukama koje želite poslati. Ako ste tajanstveni i izazovni, odaberite senzualne note jasmina, jantara ili sandalovine. Ako ste tip za zabave i avanture, za vas su osvježavajući cvjetni mirisi na bazi božura ili ljubičice.

Nosite ga svugdje sa sobom. Malu bočicu možete držati u džepu kaputa, torbici ili automobilu. Izvrstan primjer za to su Francuskinje koje se bez parfema osjećaju kao da su gole.

Parfem probajte isključivo ujutru

Jutro je najbolje vrijeme da isprobate novu mirisnu notu i vidite da li pristaje vašem senzibilitetu. U ovo doba dana čulo mirisa je najizoštrenije jer nije pod utjecajem mirisa sa kojima dolazite u kontakt tokom dana.

Parfem birajte prema mirisnoj noti

Veliki je izbor mirisnih nota, a naši ukusi su još različitiji. Dok određeni broj žena više voli cvijeće i voće, druge preferiraju teže, jače parfeme koji sadrže note mošusa i ambera. Osvježavajući parfemi koji mirišu na sapun i krastavice posebno su poželjni u ljetnom periodu. Dakle, veoma je bitno da se zapitate koja je vaša mirisna nota i da li zaista oslikava vaš karakter.

Uzmite u obzir vaš tip kože

Naša koža ima svoj miris i hemiju koja utiče na parfem koji nanosite na nju. Isti parfem miriše drugačije ne samo na različitim ljudima nego i na vašoj koži zavisno od ambijenta i vašeg raspoloženja. Takođe, budite pažljivi prilikom nanošenja parfema. Stavite malu kapljicu na zglob, bez trljanja jer se njegov sastav može razbiti usljed vrućine i tako će izgubiti svoj miris. Ostavite miris da odstoji na vašoj koži kako bi se apsorbovao, a onda možete odlučiti da li vam pristaje ili ne.

Povod i godišnje doba igraju važnu ulogu

Stručnjaci zimi preporučuju korišćenje toplih drvenih nota pomiješanih sa mirisom orijentalnih začina. U ljeto je poželjno koristiti osvježavajuće parfeme koji su kombinacija kiselih i cvjetnih nota. Parfemi koje bi trebalo koristiti u toku dana sadrže lagane i osvježavajuće kombinacije cvijeća i citrusa. Večernji događaji zahtijevaju teže orijentalne arome kao što su amber, mošus i začini, koji uzbuđuju i zavode, prenosi klix.ba.

Bonus video: