Fotografija odaje da li ste bolesni

Naučnike je zanimalo i koja su specifična obilježja pomogla ispitanicima da odrede jesu li osobe na fotografijama bolesne ili zdrave
1 komentar(a)
Slikanje, Foto: Shutterstock
Slikanje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 26.01.2018. 16:14h

Švedski naučnici utvrdili su da se na temelju fotografije lica u više od 80 posto slučajeva može utvrditi jeli neka osoba bolesna ili nije.

Ljudima, čini se, prilično dobro polazi za rukom utvrditi je li neka osoba bolesna i treba li je zaobilaziti, zaključili su švedski naučnici na temelju istraživanja u kojemu su ispitanicima davali fotografije osoba s pitanjem misle li da je ta osoba bolesna.

Suočeni s fotografijama bolesnih i zdravih osoba ispitanici su s 81-postotnom tačnošću izdvojili bolesne osobe, objavio je tim švedskog instituta Karolinska u Stockholm.

Tim predvođen Džonom Akselsonom zarazio je bakterijom koli, koja izaziva upalni odgovor, dobrovoljce dok je kontrolna skupina dobila placebo injekciju.

Dva sata nakon injekcije dobrovoljci su fotografisani i potom su slike pokazane učesnicima istraživanja.

Naučnike je zanimalo i koja su specifična obilježja pomogla ispitanicima da odrede jesu li osobe na fotografijama bolesne ili zdrave.

U drugom krugu istraživanja fokusirali su se na vizualne simptome bolesti na licu.

To je uključivalo blijede usnice i ten, sjajnu ili prošaranu kožu, spuštene kutove usana i otečene ili crvene oči. S izuzetkom sjajne ili prošarane kože, svi su ispitanici naveli preostale faktore kao one na temelju kojih su prepoznali bolesne na fotografijama.

Naučnici u radu objavljenom u stručnom časopisu Proceedings of the British Royal Society B upozorili su da oslanjanje samo na vizualnu analizu može biti pogrešno.

Lica tužnih ili umornih osoba primjera mogu biti zamijenjena za bolesna.

Taj fenomen poklapa sa drugim studijama koje sugerišu da se u društvu često izbjegavaju umorne osobe, prenosi Radio Sarajevo.

Bonus video: