Pazite u kom položaju spavate

57 pregleda 0 komentar(a)
maska za spavanje, spavanje, Foto: Shutterstock
maska za spavanje, spavanje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.01.2018. 18:14h

Većina nas ima svoj omiljeni položaj za spavanje. Ipak, to ne znači da je svaki položaj dobar za zdravlje. Postoje tri klasična položaja, a najbolji je...

Na stomaku

Ovo je najgori način spavanja. Mišići glave, vrata i vilice su pritisnute, ukočeni su zglobovi vilice, a loš je i položaj donjeg dijela leđa i karlice. Zamislite da zavrćete mokri peškir - to je tačno ono što činite svojim mišićima u snu. Rastežete ih i "gužvate". Takođe, za vrijeme spavanja na stomaku se ne može dobro disati.

Na leđima

Spavati na leđima je bolje, ali je ovde najizraženiji problem disanja. Na ovaj način se vilica izvrće, jezik "propada" do grla, zbog čega može da blokira dovod vazduha. Ko spava na leđima najčešće ima problema sa hrkanjem, a može dovesti i do apneje u snu, nimalo bezalenog poremećaja u disanju.

Na boku

Vjerovatno je najbolje spavanje na boku, posebno ako imate dobar jastuk sa potporom za glavu, i dodatni jastuk sa strane kako bi noga koja ne leži direktno na dušeku takođe dobila potporu i odmor. Iz neurološke i mišićne perspektive, ovo je najzahvalniji način spavanja i čini najviše dobra vašem tijelu. Ovaj položaj je dobar i za probavu, pogotovo ako se spava na lijevoj strani jer se tako odmara dio probavnog sistema gdje jednjak prelazi u želudac.

Ako znate da je san neizmjerno važan za mentalno, tjelesno i emocionalno blagostanje, kao i da nije bitna samo njegova dužina, već i kvalitet, dobro razmislite koju ćete pozu da zauzmete kada večeras budete legli na spavanje, prenosi Žena blic.

Bonus video: