Evo šta sve može da poremeti miran san

Dopisivanje na društvenim mrežama prije spavanja je "zarazno", pa često previdimo vrijeme za odlazak u krevet. Namestite zato alarm i, kada pozvoni, ostavite svu tehnologiju po strani
237 pregleda 4 komentar(a)
insomnija, spavanje, Foto: Shutterstock
insomnija, spavanje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.01.2018. 11:14h

Nesanica u određenoj životnoj fazi pogađa jednu od tri osobe. Osim što dovodi do hroničnog umora i nedostatka koncentracije, dugotrajni nedostatak sna generalno ima negativan uticaj na zdravlje.

Između ostalog, nedostatak sna može negativno da utiče na zdravlje srca, da izazove depresiju, ili prouzrokuje Alchajmerovu bolest, pa je vrlo važno voditi računa da se dobro naspavamo.

Pritom treba imati na umu da nam je potrebna različita količina sna. Odraslim osobama potrebno je 7 do 8 sati, dok starije osobe u prosjeku spavaju manje.

Možda je problem u popodnevnom snu

Uzroci popodnevne dremke mogu da budu različiti - loše navike spavanja, različito vrijeme odlaska na spavanje i buđenja, rad u smjeni, ili redovno uzimanje pojedinih ljekova, popout onih za povišeni krvni pritisak, bolesti štitaste žlijezde, alergije, astmu, depresiju... Ako nekad spavate popodne, važno je da taj ritual ne traje predugo, kako ne bi remetio noćno spavanje.

I hrana i piće mogu da prouzrokuju nesanicu

Alkohol je dobar sedativ, ali dovodi do učestalih buđenja u kasnijim fazama noći, dok kofein i nikotin podstiču budnost. Nesanicom mogu da se nazovu i poremećaji spavanja poput sindroma nemirnih nogu, od kojeg pati deset posto ljudi.

Znatno češći poremećaj je opstrukcijska apneja (zastoj disanja koji dovodi do sniženog nivoa kiseonika u tijelu), od koje pati 24 odsto muškaraca i devet odsto žena, a može da se ispostavi kao ometajući faktor prilikom uspostavljanja dijagnoze.

Uredsredite se na pozitivne aspekte sna

Uvijek imajte u vidu pozitivne stvari koje nosi dobar san: manju osjetljivost organizma na bolesti, više energije, vedrije raspoloženje, bolju kontrola težine i bolji seks.

Podesite alarm - za spavanje

Dopisivanje na društvenim mrežama prije spavanja je "zarazno", pa često previdimo vrijeme za odlazak u krevet. Namestite zato alarm i, kada pozvoni, ostavite svu tehnologiju po strani.

Odredite lične rituale

Počnite s nečim manjim, poput ostavljanja mobilnog telefona sat vremena prije sna, ili tople, mirišljave kupke, ili čitanja poglavlja neke knjige ili časopisa.

Vodite dnevnik spavanja

Pokušajte da zabilježite sve dobrobiti spavanja koje ste primjetili na sebi, na primjer ako ne prespavate cijeli vikend, ili se budite svježi ujutru, prenosi B92.

Bonus video: