Muškarci i žene vide boje drugačije

Blizu pet odsto populacije pati od sljepila kad su boje u pitanju. Ova boljka, čiji najčešći tip podrazumjeva neregistrovanje crvene i zelene boje, pogađa svakog 12. muškarca i tek svaku 200. ženu
113 pregleda 2 komentar(a)
boje, Foto: Shutterstock
boje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.01.2018. 13:14h

Lješnik, pijesak, krem, čokolada, konjak - ovo su samo neki od pojmova kojima će prosječna žena pokušati da dočara boju koju je upravo videla. Prosječan muškarac će, sa druge strane, samo reći braon. Za nju, plava je kobalt, tirkizna, azurna, nebo, teget. Za njega, plava je samo plava. Isto važi i za sve druge boje jer muškarci i žene zaista vide boje drugačije.

Kao što su muškarci bolji u primjećivanju detalja iz daljine i uočavanju objekata koji se brzo kreću, žene briljiraju u prepoznavanju boja. Razlog za to je evolucija. U lovačko sakupljačkim društvima žene su bile zadužene za prikupljanje voća i povrća, pa je vještina brzog uočavanja različitih nijansi bila veoma poželjna, jer bi izbor pogrešne biljke mogao da znači smrt za porodicu. Drugi razlog krije se u testosteronu zbog kog muškarci, kako tvrde naučnici, procesuiraju boje drugačije.

Razlike su posebno uočljive kad su u pitanju braon, žuta, zelena, plava. Muškarci sve tople boje vide "crvenije" nego žene, dok pripadnice ljepšeg pola svijet boje u žuto. Takođe, u očima dama, zelena je "zelenija".

Blizu pet odsto populacije pati od sljepila kad su boje u pitanju. Ova boljka, čiji najčešći tip podrazumjeva neregistrovanje crvene i zelene boje, pogađa svakog 12. muškarca i tek svaku 200. ženu, prenose Novosti.

Bonus video: