SMANJITE RIZIK OD POVREDA

Vježbe za bolju ravnotežu

99 pregleda 0 komentar(a)
vježba, Foto: Shutterstock
vježba, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.01.2018. 18:14h

Ukoliko želite da poboljšate ravnotežu, a time i da smanjite rizik od povreda i padova praktikujte sljedeće vježbe tri puta nedeljno. Posebno se preporučuju ženama koje dosta vremena provode na visokim potpeticama i tako dodatno izlažu tijelo naporu. Ovih nekoliko vježbi obezbjediće stabilnost cijelog tijela, a pozitivno će uticati i na psihu. Vježbe su veoma zahtjevne, jer je neophodno da se održi nametnuti položaj u određenom vremenskom intervalu.

Balansiranje

Noga se nalazi na podu i oslonjeni ste cijelim stopalom na podlogu. Druga noga neka bude ispružena unazad prateći liniju tijela. U ruci suprotnoj od noge koja je na podlozi, držite teg i održavajući ravnotežu savijajte i ispružajte ruku sa tegom 10 puta. Vježbu ponovite tri puta vodeći računa o disanju. Zamjenite noge i ponovite vježbu takođe tri puta.

Izvijanje

Početni položaj za ovu vežbu je raskoračni stav gdje se jedna noga postavlja napred oslonjena punim stopalom na podlogu, a druga nazad i oslonac je na prstima. Ruke su visoko podignute iznad glave, tijelo se nalazi u maksimalno istegnutom položaju. Udahnite i počnite polako da savijate prednju nogu dok se natkoljenica i pod ne dovedu u paralelni položaj. Ruke postavljate u položaj koji je takođe paralelan sa podlogom. Zadržite se u ovom položaju 10 sekundi, a zatim se vratite u početni položaj. Vježbu ponoviti 10 puta, naizmjenično na jednoj pa drugoj nozi.

Podizanje noge

Lezite na pod, ruke postavite pored tijela, savijte noge u koljenima i stopala oslonite na pilates loptu. Podignite karlicu od podloge i dovedite svoje tijelo u položaj koji će vam biti dobro izbalansiran i lako održiv. Zatim lagano podignite jednu nogu uvis pokušavajući da održite položaj 10 sekundi. Vratite nogu lagano, spustite karlicu i napravite 10 sekundi pauze između dva ponavljanja. Vježbu ponovite 10 puta naizmenično sa jednom i drugom nogom.

Podizanje karlice

Lezite na pod, raširite ruke u stranu zbog stabilnosti položaja i stavite obije noge sa opruženim koljenima na loptu. Polako ispružite prste na nogama i jako ih zategnite, a zatim podignite karlicu od podloge. Zadržite se u ovom položaju 10 sekundi vodeći računa o disanju, a zatim se lagano vratite u početni položaj. Vježbu uradite 10 puta, prenose Novosti.

Preporučujemo za Vas