POMOĆ IZ PRIRODE

Namirnice koje štite zube

Suvo grožđe, slatko i ljepljivo, ne dovodi do kvarenja zuba kako se misli. Istraživanja su pokazala da njegove fitohemikalije suzbijaju razvoj nekoliko vrsta bakterija, uzroka karijesa i bolesti desni
0 komentar(a)
Zubi
Zubi
Ažurirano: 05.01.2018. 13:14h

Opšte je poznato da neke namirnice, uz lošu higijenu usne duplje, mogu da naškode izgledu i zdravlju zuba. Među njima, ipak, postoje i one koje štite ovaj veoma važan estetski, govorni i organ za varenje.

Čajevi, a posebno crni, izuzetno djeluju na bakterije koje izazivaju stvaranje kamenca. Oni, zapravo, ograničavaju mogućnost enzimima da pretvaraju šećer u ljepljivi sloj koji je osnova za nastajanje kamenca. Istraživanja su pokazala da pomažu u spriječavanju najčešćih bolesti - karijesa i parodontoze.

Suvo grožđe, slatko i ljepljivo, ne dovodi do kvarenja zuba kako se misli. Istraživanja su pokazala da njegove fitohemikalije suzbijaju razvoj nekoliko vrsta bakterija, uzroka karijesa i bolesti desni. Sa druge strane, prisutna oleinska kiselina blokira stvaranje zubnih naslaga i pojavu kamenca.

Sir, piletina i oraščići su, takođe, bitna grupa namirnica jer obezbjeđuju kalcijum i fosfor, minerale važne za kvalitet i zdravlje zuba. Mada zvuči čudno, i mlijeko je čistač usta i zuba jer obezbeđuje kalcijum neophodan za remineralizaciju. Cimet i njegovo esencijalno ulje uništavaju patogene bakterije koje se stvaraju u ustima, a posebno one koje proizvode hidrogen-sulfid, uzrok lošeg zadaha. Za otklanjanje ovih neprijatnih pojava preporučuju se žvake sa cimetom, kao i čaj sa ovom začinskom biljkom, prenose Novosti.

Preporučujemo za Vas