ISTRAŽIVANJE

Zanimanja koja loše utiču na zdravlje

Depresija je gotovo siguran ishod za većinu koji rade prekovremeno, duže od 11 sati. Kod njih se dvostruko povećava mogućnost za snažan napad depresije
0 komentar(a)
dosadan posao, Foto: Shutterstock
dosadan posao, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.01.2018. 12:14h

Pojedina zanimanja uništavaju fizičko i psihičko zdravlje, a čak 26 odsto zaposlenih u stresnim zanimanjima traži pomoć ljekara, pokazalo je istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Južna Kalifornija.

Respiratorne bolesti prednjače u odnosu na sva druga profesionalna oboljenja. Najčešće se javljaju kod građevinara, a najčešća je azbestoza, progresivna bolest koja nastaje udisanjem azbestne prašine ili azbestnih vlakana, prenose mediji. 

Artritis stopala, do kog dovodi konstantno stajanje, najviše pogađa učitelje i profesore, dok poremećaj u spavanju izaziva rad u smjenama. 

Izmjenjen ritam spavanja i budnosti može da izazove i manjak energije, zatim pojavu učestalih glavobolja, otežanu koncentraciju i promjene raspoloženja. Posljedice ovako lošeg psihofizičkog stanja mogu biti ozbiljne greške i nesreće. 

Depresija je gotovo siguran ishod za većinu koji rade prekovremeno, duže od 11 sati. Kod njih se dvostruko povećava mogućnost za snažan napad depresije. Depresiji su podložne i osobe koje zarađuju brinući o drugima, kao što je kućna njega. 

Čak 11 odsto zaposlenih imalo je težak oblik depresije zbog osjećaja nemoći u odnosu na bolesnu osobu koja očekuje pomoć, prenosi Radio Sarajevo.

Preporučujemo za Vas