Kako izbjeći okoštavanje kičme: Četiri vježbe protiv spondiloze

Da bi spriječili pojavu simptoma i okoštavanje između pršljenova važno je jačanje muskulature
1982 pregleda 2 komentar(a)
plank, Foto: Shutterstock
plank, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 30.12.2017. 12:14h

Okoštavanje kičme ili spondiloza jedan je od najčešćih zdravstvenih problema savremenog doba. Okoštavanje između kičmenih pršljenova može se spriječiti, a za to je ključno jačanje muskulature.

Degenerativne promjene između pršljenova u najvećoj mjeri su uslovljene genetikom, ali ubrzavaju ih i nedovoljna fizička aktivnost, loše držanje tijela, profesije koje zahtijevaju dugotrajno sjedenje, zatim odmaranje u nepravilnom položaju i prekomjerna tjelesna težina.

Okoštavanje može zahvatiti bilo koji dio kičmenog stuba, ali najčešće je riječ o bolovima i ukočenosti u vratu i rameno-lopatičnom pojasu i donjem dijelu leđa, odnosno cervikalnom i lumbalnom sindromu.

Simptomi kao što su potiljačne glavobolje, vrtoglavice, bolovi i trnjenje u rukama i nogama, slabost mišića i smanjenje osjećaja dodira su ozbiljni znaci zbog kojih bi trebalo potražiti pomoć ljekara.

Da bi spriječili pojavu simptoma i okoštavanje između pršljenova važno je jačanje muskulature. Predlažemo vam nekoliko vježbi koje su korisne za spriječavanje pojave i daljnjeg razvoja spondiloze.

"Otvaranje" koljena

Ruke opružite pored tijela, a noge savijte. Lagano podižite glavu, zatim vrat i gornji dio lopatica, dok istovremeno rukama širite koljena tako što ih dlanovima potiskujete s unutrašnje strane, a otpor pravite samim koljenima. Zadržite položaj podignute glave i lopatica, s otporom koji pravite koljenima pet sekundi. Ponovite vježbu deset puta.

Noga-ruka

Zauzmite "četveronožni" položaj. Dlanovi treba da su postavljeni tako da odgovaraju širini ramena i pogled usmjerite na prostor između dlanova. Podignite istovremeno suprotnu ruku i nogu, ali samo toliko da ostanu u liniji s trupom. Zadržite položaj pet sekundi. Spustite nogu i ruku u početni položaj pa ponovite drugom rukom i nogom. Ponovite vježbu pet puta za obje strane.

Pravljenje otpora

Lezite na leđa, savijte koljena i laktove pod uglom od 90 stepeni te stisnite šake. Zatežite mišiće stomaka, dok donjim dijelom leđa pritiskate podlogu. Dok izdišete vazduh, zadržite kontrakciju mišića pet sekundi. Ponovite vježbu deset puta s pauzama od deset sekundi.

Izdržaj u ravni

Lezite na stomak tako da se oslanjate na podlaktice. Podižite tijelo od podloge zatezanjem mišića leđa, stomaka i karlice i podižući se na vrhove nožnih prstiju. Glava, kičmeni stub i noge trebaju uvijek biti u istoj ravni. Zadržite položaj zategnutih mišića pet sekundi. Ponovite vježbu deset puta s pauzama od deset sekundi, prenosi klix.ba.

Bonus video: