Umjereno govorite o problemima

0 komentar(a)
stres, Foto: Shutterstock
stres, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.12.2017. 16:14h

S obzirom na to da živimo u zemlji gde je odlazak psihologu skupa "avantura" (a i tabu tema), kad imamo problem, mahom se za pomoć obraćamo prijateljima. I nema u tome ništa loše sve dok smo umjereni. Ali, stručnjaci upozoravaju da kad podijelimo problem, nesvjesno možemo da ga - udvostručimo.

Skloni smo opsesivnom razmišljanju o problemu jer mislimo da ćemo ga tako riješiti i da će nam biti lakše, ali istina je drugačija.

Robin Bejli sa Univerziteta u Centralnom Lankaširu upozorava da opsesivni razgovor o problemima, brigama i strijepnjama nekad ne donosi ništa dobro. Naprotiv, može nas odvesti u anksioznost i depresiju, a naročito su ugrožene žene.

Razgovor sa prijateljima je koristan ako dođemo do rješenja, a onda delamo u skladu sa njima, ali ako se vrtimo u krug, samo činimo sebi gore. Konstantno sagledavanje istih uglova učiniće da se fokusiramo na negativne emocije, a možda i uspaničimo kad je riječ o budućnosti.

Takođe, na poslu treba izbjegavati stalno isti razgovor o problemima sa kolegama jer mada djeluje da dajemo sebi oduška u teškim situacijama, zapravo samo povećavamo stres. I zato, vodite računa kako pričate,prenose Novosti.

Bonus video: