Četiri koraka za odabir savršene slavine

Izbor slavina za kuhinje je nekada bio sveden na par stilova, a materijali i boje su bili ograničeni na dvije do tri vrste
969 pregleda 0 komentar(a)
Česma Cerovo, Foto: Cerovo
Česma Cerovo, Foto: Cerovo
Ažurirano: 25.12.2017. 10:34h

Bilo da želite promijeniti dotrajalu sudoperu i slavinu ili ste u finalnoj fazi renoviranja kuhinje, pa vam je potrebna nova oprema, postoji nekoliko bitnih faktora koje treba uzeti u obzir prilikom donošenja odluke oko izbora slavine za vaš prostor.

Izbor slavina za kuhinje je nekada bio sveden na par stilova, a materijali i boje su bili ograničeni na dvije do tri vrste. Danas na tržištu postoji veliki izvor slavina kako u pogledu stilova i materijala tako i u vidu dodatnih funkcionalnih sistema koji su u njima integrisani. Obratili smo se stručnom timu CER STYLE salona keramike za savjet na šta treba obratiti pažnju prilikom izbora ovog kuhinjskog elementa i prenosimo njihove preporuke.

DEFINISANJE POTREBA

Odabir slavine zavisi od vaših potreba kao i stila u kojem opremate svoju kuhinju. Na tržištu postoji veliki izbor različitih vrsta slavina od retro modela sa dvije ručke do modernih jednoručnih modela sa lulom ili pak pokretnim tušom i dodatnim sistemima zaštite za djecu od tople vode.

Za dom koji ima više članova porodice i mnogo prljavih ruku koje će stalno biti u dodiru sa kuhinjskom slavinom, preporučujemo da uzmete u razmatranje kupovinu slavine koje se uključuje blagim dodirom. Ukoliko imate malu djecu preporučujemo modele koji imaju integrisani sistem zaštite od otvaranja vruće vode kao što je Hot Lock mehanizam kod njemačkog proizvođača GROHE.

Za domove gde se organizuje puno zabava, preporučujemo odabir slavine koje će ostaviti utisak svojim visoko poliranim metalnim sjajem i modernim oblikom. U našem salonu, po akcijskim cijenama, u ponudi imamo model Ultima 50 od proizvođača RUBINETA. Ovakav model slavine posjeduje cijev pomoću koje možete mlaz pokretati po želji i na taj način obezbjeđuje se dobar manevarski prostor prilikom ispiranja posuđa, a magnet koji slavina ima na sebi gotovo samostalno ručicu tuša vraća na mjesto.

UKLAPANJE U KUHINJSKI AMBIJENT

Da bi se olakšao svakodnevni rad u kuhinji, prilikom izbora slavine i sudopere potrebno je uskladiti nekoliko bitnih elemenata. Prije svega treba da znate kako su u vašoj kuhinji odrađene instalacije, odnosno da li je predviđeno da dovod tople vode bude sa velikog bojlera koji je najčešće smješten u kupatilu ili sa posebnog kuhinjskog bojlera čija pozicija može biti iznad ili ispod sudopere. Tehnički detalji ovog tipa diktiraju oblik i izgled slavine.

Dizajn i veličinu slavine svakako određuje i dimenzija prostora u kome je slavina predviđena. Ukoliko vam je sudopera plitka, najpraktičnija je upotreba slavine sa pokretnim tušem. Na taj način bez problema ćete moći koristiti sudoperu i lakše ćete manevrisati prilikom pranja posuđa. Kod odabira dublje sudopere, ostavlja se prostora za izbor velikog broja različitih modela slavina koji će se uklopiti u ostatak vaše kuhinje i biti vam po ukusu.

Odabir odgovarajuće sudopere je jednako važan zadatak, kao i odabir slavine. Kuhinjska sudopera, mora biti funkcionalna i treba da odgovara stilu vaše kuhinje. Danas na tržištu postoje brojne opcije od brušenog nikla i nerđajućeg čelika, a dostupne su i u manjem broju hromirane verzije. Kada budete kupovali sudoperu tražite stil, funkcionalnost i otpornost. Pomoć oko izbora “odgovarajuće” sudopere najbolje je potražiti od profesionalaca.

KAKO PREPOZNATI KVALITET?

Birajte slavine koje su izrađene od visokokvalitetnih metala kao što su mesing, hrom, nikl ili nerđajući čelik. Obratite pažnju na međunarodne oznake koje su istaknute na ambalaži proizvoda, a koje daju informaciju o dodatnim karakteristikama proizvoda, prednostima datog modela koje omogućavaju lakše održavanje i rukovanje.

Raspitajte se kod prodavca o garantnom roku proizvoda koji kupujete. Preporučujemo da za svoju slavinu izdvojite nešto više novca, jer malo veća investicija je garant da dugoročno neće biti nikakvih daljih ulaganja ukoliko se slavinom rukuje prema istaknutim uputstvima.

ESTETIKA

Vaše slavine treba da se uklapaju u kompletan dekor vašeg enterijera. Danas postoji veliki izbor slavina koje se mogu savršeno uklopiti u kuhinjske enterijere uređene kako u tradicionalnom, tako i u modernom stilu .

Ukoliko u kuhinjskom ambijentu imate ukrase i tradicionalne linije, razmislite o korišćenju slavina sa sličnim detaljima. Za minimalistički prostor izaberite slavinu svedenih linija.

Kuhinja – mjesto koje je srce svakog doma. Koristimo je za pripremanje hrane, ali i uživanje u zajedničkim okupljanjima oko obroka sa porodicom i prijateljima. Zato prilikom opremanja treba voditi računa o svakom detalju i razmišljati o modelu slavine koji će se uklopiti u vaš ambijent prije nego što dođe do toga da ih morate kupiti "po svaku cijenu" i na brzinu.

Tim CER STYLE salona keramike Vam stoji na rasposlaganju za besplatne konsultacije i stručne savjete u vezi opremanje enterijera. Svoj termin zakažite pozivom na broj 068 834 834, slanjem maila na info@cerstyle.me ili posjetite salon koji se nalazi na adresi Josipa Broza Tita, Stari Aerodrom, Podgorica.