PAZITE SVOJE ZDRAVLJE

Evo kolika je pauza potrebna nakon rada na računaru

508 pregleda 0 komentar(a)
posao, Foto: Shutterstock
posao, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 21.12.2017. 19:14h

Istraživanje pokazalo da osobe čiji je posao vezan uz višesatni rad za računarom moraju praviti pauze od po pet do petnaest minuta svakih sat vremena, jer u suprotnom zurenje u ekran može rezultirati oštećenjem vida, glavoboljom i bolom u vratu i leđima.

Nadalje, zaključak je da nije toliko važno koliko zaposleni dugo rade, već na koji način planiraju svoj radni dan.

Pokazalo se da su osobe koje su pazile da redovno odlaze na kratke pauze bile puno odmornije i produktivnije od onih koje su radile više sati bez odmora.

Najboljim se pokazao omjer od 52 minute rada, nakon čega bi uslijedilo pet do petnaest minuta odmora. Usto su zaposleni koji su se pridržavali ovakvog rasporeda imali izvrsan nivo usresrešenosti na posao. Čitavih su sat vremena bili u potpunosti posvećeni radnom zadatku, što znači da pritom nisu provjeravali ni Facebook ni privatni email.

Kad su osjetili laganu slabost, a to je obično bilo nakon sat vremena, uzeli su kratak predah tokom kojeg bi se odvojili od posla, što im je omogućilo da se radu vrate odmorni i produktivni.

Njemački su naučnici podsjetili da mozak prirodno funkcioniše s naglim rastom i padom energije. Ona obično raste sat vremena, nakon čega slijedi 5 do 10 minuta dug pad.

Objasnili su da uzimanje pauze ne znači nastavak sjedenja za kompjuterom i dopisivanje s prijateljima. U pauzi treba ustati, prošetati po prostoriji ili, ako je moguće, izaći izvan zgrade. Baterije se mogu napuniti razgovorom s kolegama, kratkom šetnjom, čitanjem.

Upozoravaju kako ne treba čekati da organizam bude toliko iscrpljen da vam tijelo samo ‘poruči’ da trebate predah. Ukoliko vam se to dogodi, prekasno je, jer ste već umorni i dekoncentrisani, prenosi Ljepota i zdravlje.

Preporučujemo za Vas