ZAOBIĐITE NEGATIVNE POSLJEDICE

Ispravite držanje uz nekoliko jednostavnih pravila

Jako je bitno pronaći zdravu sjedeću poziciju, u čemu će vam pomoći sljedeća uputstva
1 komentar(a)
sjedenje, noge, Foto: Shutterstock
sjedenje, noge, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.12.2017. 16:14h

Sve više ljudi radi na poslovima zbog kojih većinu dana provode sjedeći. Negativne posljedice koje takav način života nosi sa sobom svima su već poznate. Najbolji način da ih ublažite jeste, naravno, redovno kretanje. Ali, kad već morate da sjedite, postoje određena pravila koja možete da slijedite kako biste umanjili štetu koju predugo sjedenje čini vašem tijelu.

Jako je bitno pronaći zdravu sjedeću poziciju, u čemu će vam pomoći sljedeća uputstva.

Prvo, sjedite na rub stolice i pustite da vam se tijelo pogrbi. Zatim, pokušajte se ispraviti koliko god vam tijelo to dopušta. Zadržite se u tom položaju nekoliko sekundi i lagano opuštajte tijelo. Pomjeranje ne bi trebalo da bude veće od 10 stepeni. To bi trebalo da bude vaša poza za sjedenje. Kada to savladate, pobrinite se da sjedite u položaju koji ne prekida cirkulaciju ni u jednom dijelu tijela i koji ne stvara opterećenje na zglobovima.

Nakon toga, potrudite se da ravnomjerno rasporedite težinu na površini na kojoj sjedite. Zatim provjerite poziciju svojih koljena. Koljena bi trebalo da budu savijena pod pravim uglom.

Podesite svoju stolicu tako da sjedite relativno blizu svog ekrana. Laktove i podlaktice možete osloniti na sto ili na naslon za ruke na vašoj stolici, a ramena vam trebaju biti opuštena. Činite ovo svakog dana i smanjićete štetu na ligamentima, zglobovima, mišićima i kostima. Takođe, osjećaćete se odmornije tokom dana jer će vaši mišići biti efikasnije korišćeni, prenosi Ljepota i zdravlje.

Preporučujemo za Vas