Tri ideje za mirisni dom

208 pregleda 2 komentar(a)
šišarka, Foto: Shutterstock
šišarka, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.12.2017. 11:26h

Želite li mirišljavi dom ne morate uvijek posezati za aromatiziranim svjećicama čiji miris nekad zna biti i preintenzivan. Donosimo tri ideje kako da vaš dom odiše najfinijim, prirodnim, tako posebnim mirisom.

Mirišljava sijalica

Listićima začinskog bilje, na primjer ruzmarina ili metvice, protrljajte neugrijanu sijalica. Kada se sijalica zagrije počeće se širiti ugodan, svjež miris koji će ispuniti cijelu prostoriju.

Sijalicu možete i lagano posprejati omiljenim parfemom što će imati isti učinak. Samo pazite da je sijalica potpuno hladna jer ako se miris nanosi na ugrijanu sijalicu ona može puknuti.

Potrebno vam je:

šišarke eterično ulje po izboru (npr. cimet, klinčić ili metvica) plastična vrećica sa zatvaračem- velika posuda ili sudoper napunjen vodom papir za pečenje pleh rerna

Šišarke stavite u posudu ili sudoper napunjen vodom i ostavite ih da se namaču sat vremena kako bi se iz njih isprala sva prljavština. Kako bi šišarke bile potopljene, a ne plutale po površini, stavite na njih tanjir ili neki drugi dovoljno težak predmet.

Dno pleha obložite papirom za pečenje i na njega posložite šišarke. Ugrijte rernu na 200 stepeni te stavite u nju šišarke na 30 minuta. Šišarke će se na toj temperaturi otvoriti, a vrućina će uništiti prljavštinu koja se nije isprala u vodi.

Kada se šišatke potpuno ohlade, prebacite ih u plastičnu vrećicu sa zatvaračem. Ispunite vrećicu s otprilike 30 kapi eteričnog ulja (fina kombinacija baš prikladna za praznike biće 20 kapi ulja cimeta i 10 kapi ulja klinčića.

Zatvorite vrećicu i dobro je protresite.

Ostavite vrećicu na sedam dana kako bi šišarke upile ulja. Želite li najintenzivniji miris, šišarke ostavite u vrećici dvije nedelje. Mirišljavim šišarkama dekorišit dom po želji.

Mirišljave tegle

Pomiješajte omiljene mirise u tegli (voće i povrće narežite na kriške), dodajte vode do vrha, zatvorite poklopcem i držite u frižideru do upotrebe.

Kada ga želite upotrijebiti, sadržaj tegle izlite u tiganj, stavite na laganu vatru i pustite da vrije dok miris ne ispuni vaš dom dodavajući vodu u tiganj prema potrebi.

Prijedlozi za kombinacije mirisa:

narandža, cimet i klinčić limun, ruzmarin i ekstrakt vanile limeta, majčina dušica, metvica i ekstrakt vanile naranča, đumbir (svježi ili u prahu) i ekstrakt badema grančice bora ili cedra (ili druge mirišljave grančice), listovi lovora i muškatni oraščić

Mirišljave tegle mogu biti i lijep poklon za nadolazeće praznike, prenose Nezavisne.

Bonus video: