Genijalni trikovi koji će vam pomoći da ustanete iz kreveta za 60 sekundi

Kada trebate spavati tijelo smanjuje temperaturu. Podesite temperaturu i u spavaćoj sobi kako biste bolje spavali. Idealna temperatura je između 20 i 22 stepena
94 pregleda 0 komentar(a)
buđenje, Foto: Shutterstock
buđenje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.12.2017. 16:14h

Jedna od najtežih stvari koje svako treba uraditi jeste ustati iz kreveta rano ujutro, posebno zimi kada je vani još mrak.

Skoro je nemoguće ustati odmah, a da ne pomjerite alarma za pet minuta. Magazin Coveteur je u saradnji s Fondacijom za spavanje objavio niz savjeta kako da ustanete iz kreveta za samo 60 sekundi i da se osjećate puni energije i spremni za dan.

Popijte vodu

Prije nego odete u krevet naspite čašu vode i ostavite pored kreveta. Kada se probudite popijte vodu kako bi se vaše tijelo hidriralo, te pokrenuo metabolizam. Pomoći će vam i svježa voda.

Podesite alarm strateški

Ukoliko vam su vam sat ili telefon blizu ruke, vrlo lako ćete ga pomjeriti za dodatnih pet minuta. Postavite alarm dalje od vašeg kreveta kako ga ne biste mogli dohvatiti i kako biste morali ustati da ga ugasite.

Uklonite paravane i roletine

Sunčeve zrake ujutro mogu biti frustrirajući, ali to je upozorenje da je vrijeme za buđenje. Prije nego legnete uklonite paravane i roletine. Druga opcija je i da kupite sat koji svijetli kada alarm zvoni.

Podesite temperaturu

Kada trebate spavati tijelo smanjuje temperaturu. Podesite temperaturu i u spavaćoj sobi kako biste bolje spavali. Idealna temperatura je između 20 i 22 stepena.

Krevet koristite samo za spavanje

Nemojte ležati tokom dana u krevetu jer ćete imati problem da zaspite uveče. Ukoliko ležite na krevetu tokom dana, mozak ga više neće povezivati sa relaksacijom i snom.

Bez alkohola ili kofeina

Nakon napornog dana čaša vina dođe kao prava stvar, ali ako se želite probuditi svježi preskočićete taj ritual. Radije popijte čaj od lavande ili kamilice.

Ne kupajte se prije spavanja

Ovo može imati suprotan efekat jer topla voda povećava temperaturu tijela, a da biste zaspali ona se mora spustiti.

Tu su naravno standardni savjeti da ugasite sve uređaje, te da, ukoliko imate poteškoća, popijete melatonin, prenosi klix.ba.

Bonus video: