Kako i zašto se javljaju bolovi u mišićima?

Bolovi u mišićima javljaju se nešto prije upale, no mogu ih izazvati i određeni ljekovi pa je u tom slučaju najbolje tražiti savjet ljekara
1389 pregleda 0 komentar(a)
trening, Foto: Shutterstock
trening, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.12.2017. 17:14h

Neki ga smatraju slatkim bolom koji dokazuje kako je vježbanje dobro obavljeno, a neki vrlo neugodnim produktom treninga, no bolni mišići mogu vam reći puno više nego što to mislite. Odlučite li se za intenzivan program treninga, vrlo je vjerojatno da ćete idući dan završiti s bolnim mišićima u cijelom tijelu.

Zato je bitan dan odmora jer je upravo to vrijeme kada se mišići oporavljaju i jačaju. Stoga dopustite barem jedan dan pauze u kojem je dopuštena lagana šetnja ili aerobne vježbe. Ni najmanja aktivnost nije dobrodošla ako je mišić istegnut jer je tada osjetljiv na bol, može oteći i neće djelotvorno funkcionisati sve dok se vlakna ne zaliječe.

Mišić ćete moći učvrstiti zavojem, ali pazite da ga ne previjete prejako jer bi dodatni otok mogao poremetiti otok krvi. Trening je poželjan kada bolovi popuste i tako ćete spriječiti ukočenost mišića. Grčeve je najlakše zaustaviti dovoljnim unosom vode jer je dehidratacija glavni krivac ove neugodne pojave. Takođe je poželjno izbjegavati vježbavanje na ekstremno visokim temperaturama i uzimati kratke pauze između dužih treninga.

No ponekad nije dovoljno piti vodu prije, tokom i nakon treninga jer tijelo traži izgubljene minerale i vitamine. To su prije svega kalijum i magnezijum, koji su odgovorni za pravilan razvoj i jačanje mišića. Najlakše ih je nadoknaditi ako nakon treninga popijete čašu mlijeka ili pojedete bananu. No ako bez razloga osjećate nemoć u tijelu u mišićima, nema razloga za paniku jer ste najvjerovatnije pod lošim uticajem promjene vremena i tijelo vas upozorava da biste se mogli razboljeti.

Bolovi u mišićima javljaju se nešto prije upale, no mogu ih izazvati i određeni ljekovi pa je u tom slučaju najbolje tražiti savjet ljekara. Ako se nakon ludog vikenda osjećate kao da ste trčali maraton, za svoje stanje slobodno okrivite koju čašicu više.

Alkohol djeluje kao diuretik i tako povećava izlučivanje tečnosti mokraćom iz organizma, a skupljanjem mliječnih kiselina iz alkoholnih derivata dolazi do grčeva u mišićima. Da biste spriječili mamurluk i bolove, nakon svakog pića popijte čašu vode.

Pomaže pritisak i tople obloge

Trenutni lijek je pritisak na mjesto grča, no ako je bol dugotrajan, ublažite ga toplom oblogom i, još bolje, opuštajućom kupkom.

Pojačajte unos magnezijuma

Za pravilnu funkciju mišića najzaslužniji je magnezijum, pa ishranu obogatite bananama, krompirom i lisnatim povrćem.

Nemojte odlagati trening

Osim ako nije riječ o povredi ili istezanju, trening će vam pomoći da se što prije riješite bola u mišićima, prenosi 24 sata.

Bonus video: