Korišćenje poštapalica ukazuje na stres

Stručnjaci su proučavali obrasce govora kod 143 dobrovljaca, i tokom perioda ispitivanja od dvije nedelje, nosili su sa sobom diktafon. Psiholog Matijas Mel zapisivao je i proučavao snimke, i na to koliko se često upotrebljavaju poštapalice
101 pregleda 0 komentar(a)
stres, Foto: Shutterstock
stres, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.12.2017. 16:14h

Ukoliko vrlo često koristite poštapalice kao što su "naravno", "stvarno", "zapravo", "nevjerovatno", onda ste definitivno pod stresom, tvrde naučnici sa Univerziteta Arizona.

Studija koju su sproveli američki logopedi, a objavljena u časopisu "Proceedings of the National Academy of Sciences", potvrdila je da će onaj ko je pod stresom vrlo često koristiti umetnute riječi i da je u pitanju govorni obrazac kod napetosti.

Stručnjaci su proučavali obrasce govora kod 143 dobrovljaca, i tokom perioda ispitivanja od dvije nedelje, nosili su sa sobom diktafon. Psiholog Matijas Mel zapisivao je i proučavao snimke, i na to koliko se često upotrebljavaju poštapalice.

"Te vrste riječi same po sebi nemaju neko posebno značenje, više upućuju na napetost", rekao je Mel. On je objasnio da su navedene poštapalice neka vrsta "emocionalnog pojačivača" i da otkrivaju da smo napeti. On je sa grupom naučnika analizirao psihološki nivo stresa učesnika istraživanja, kontrolišući ekspresiju gena u njihovim bijelim krvnim zrncima.

Ispitanici su često koristili priloge i rjeđe su koristili treće lice množine zamjenica u obliku "oni" i "njihov". Vjeruje se da je to zbog toga što se ljudi, kad su pod velikim pritiskom, fokusiraju na sebe, pritom vodeći manje računa o onima koji ih okružuju, prenosi Nedeljnik.

Bonus video: