ZDRAVLJE IZ PRIRODE

Visokoenergetska grickalica koja pomaže u liječenju anemije

Osim što uz suvo grožđe u kombinaciji s orašastim voćem, jogurtom ili medom, možete da započnete dan, odlično je i kao prilog s pirinčem, kus-kusom i povrćem uz svaki komad mesa. Možete ga, naravno, ubaciti u bilo koju lisnatu salatu
53 pregleda 0 komentar(a)
suvo grožđe, Foto: Shutterstock
suvo grožđe, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.12.2017. 15:14h

Njihova visoka energetska vrijednost čini ih izvrsnim međuobrokom, a fine su i u kolačima.

Suvo grožđe je dehidriran plod u kom ostaje najviše 23 odsto vode. Nastaje sušenjem grožđa na suncu ili mehaničkim procesom sušenja u sušionicama.

Nutritivno gledano, karakteriše se ga bogatstvo kalijuma, magnezijuma, cinka, bakra, kalcijuma i gvožđe, kao i vitamina A i B kompleksa.

Suvo grožđe sadrži znatnu količinu gvožđa koji direktno pomaže u liječenju anemije, dok visok sadržaj bakra pomaže kod stvaranja crvenih krvnih zrnaca.

U pitanju je idealna visokoenergetska grickalica za hladnije dane, koja začas nadoknađuje izgubljenu energiju.

Osim toga, pomoću njega bez većih problema možete da zavarate glad jer je izrazito bogato vlaknima što ga čini zasitnijima od mnogih drugih namirnica.

Osim što uz suvo grožđe u kombinaciji s orašastim voćem, jogurtom ili medom, možete da započnete dan, odlično je i kao prilog s pirinčem, kus-kusom i povrćem uz svaki komad mesa. Možete ga, naravno, ubaciti u bilo koju lisnatu salatu.

Zbog slatkastog ukusa i strukture, idealnje i za punjenje mesa peradi.

Savršeno ide u sve kolače, hljeb, peciva, kompote, pudinge i kreme, a nezaobilazan su i dodatak poslasticama – štrudlama, kolačima, baš kao i sladoledu ili se jednostavno nalaze u kombinaciji s drugim sušenim voćem ili orašastim plodovima kao zamjena za slatkiše. Zimi se često dodaje i u kuvano vino prenosi Dnevnik.