UBLAŽITE STRES

Ako se više šetate, manje ćete se svađati

Priroda ima nevjerovatan uticaj na porodičnu dinamiku, kažu autori, jer nas mentalno resetuje
82 pregleda 1 komentar(a)
hladnoća, šetnja, Foto: Shutterstock
hladnoća, šetnja, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.12.2017. 10:35h

Druženje za porodičnom trpezom, osmjesi, toplina i bliskost - nekom su to prve asocijacije na praznike. Drugi pak imaju negativne asocijacije jer svaki praznik provedu svađajući se sa bližnjima.

Nije to neuobičajeno, naučnici su odavno dokazali da se stres pojačava kako se praznici približavaju. Kad smo umorni, na ivici smo živaca, zbog čega lako planemo. U porodičnom okruženju, za razliku od poslovnog, ne moramo da se kontrolišemo, pa se očas posla posvađamo sa familijom.

Ali postoji jedna jednostavna stvar koju možete da uradite kako biste ublažili porodične tenzije - idite u šetnju. Dovoljno je da pola sata provedete u prirodi jer se tako jača osjećaj zajedništva i pažnja skreće sa problema i usmjerava na okruženje, tvrdi studija objavljena u magazinu "Djeca, mladost i životna sredina". Učesnice su bile majke i ćerke, ali autori tvrde da bi rezultat bio isti i da je u pitanju bilo koja porodična relacija.

Priroda ima nevjerovatan uticaj na porodičnu dinamiku, kažu autori, jer nas mentalno resetuje. Kad se šetamo u lijepom okruženju, čistimo mozak od dnevnih događaja i stresova, pa smo samim tim manje skloni raspravama koje često započinju oko nebitnih sitnica. I zato - šetajte se, prenose Novosti.

Preporučujemo za Vas