BUDITE SVOJI

Šest laži o ženskom tijelu

83 pregleda 3 komentar(a)
žena, žensko tijelo, Foto: Shutterstock
žena, žensko tijelo, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.12.2017. 10:14h

Krajnje je vrijeme za razbijanje predrasuda i mitova o tome kako žensko tijelo treba izgledati i čemu služi.

Zato vam donosimo popis najvećih pogrešnih vjerovanja o ženskom tijelu u koje niko ne bi trebao vjerovati.

Glavna svrha ženskog tijela je rađanje djece.

Sposobnost rađanja nije ono što nas čini ženom. Tradicionalna vjerovanja prema kojima nas upravo to definiše trebamo što prije izbrisati iz memorije.

Svođenje ženskog roda na maternicu nije uvreda samo ženama onima koje svjesno odaberu da ne žele rađati nego i onima koje iz bilo kojih zdravstvenih razloga ne mogu imati djecu. Glavna svrha našeg tijela jeste da nas nosi prema našim ciljevima, kakvi god oni bili.

Naše tijelo treba sređivati do ‘savršenstva’

Ženska tijela nisu projekat, a ključ našeg uspjeha i sreće nije u njegovom usavršavanju. Naše tijelo neće biti savršeno ako izgubimo 10 kilograma, isklešemo trbušnjake, laserom odstranimo sve tragove bora i dlačica. Ono čemu trebamo težiti je unutrašnje zadovoljstvo koje će se sigurno projektovati na našu vanjsku stranu.

Jedine dlačice dozvoljene na ženskom tijelu su obrve, trepavice i kosa

Živimo u društvu koje stigmatizira dlačice na tijelu do te mjere da se u posljednje vrijeme čak pokušava popularizovati ideja brijanja ženskog lica.

Konačna odluka je vaša, ako se želite brijati, depilirati ili trajno uklanjati dlačice – to je vaša stvar, a ako se želite odmoriti od toga ne dopustite da vas drugi uvjeravaju kako zbog toga niste normalni ili kako to nije higijenski. Zapamtite, dlačice su na našem tijelu s razlogom.

Žensko tijelo nije snažno i moćno

Recite to svim slavnim sportistkinjama koje obaraju rekorde i svojom snagom mogle bi posramiti većinu muškaraca. Recite to svim ženama koje rade takozvane ‘muške’ poslove bolje od ‘snažnijih’ polovina. Nema toga što žensko tijelo ne može.

Drugi mogu donositi odluke o našem tijelu

Patrijarhalno društvo nam želi nametnuti sliku idealne žene prema kojoj moramo ‘modelirati’ sebe, političari žele odlučivati o tome mogu li žene ići na vještačku oplodnju, a neki pokušavaju odrediti kako, kada i pod kojim uslovima žena smije slobodno uživati u seksualnom zadovoljstvu.

Vaše tijelo je VAŠE, u punom smislu te riječi, i vi donosite odluke o njemu.

Najveća prijetnja ženskom tijelu je rak dojke

Ova opaka bolest jedan je od najvećih ženskih ‘neprijatelja’, ali kod podizanja svijesti ne smijemo zaboraviti na druge zdravstvene probleme koji takođe predstavljaju veliku prijetnju ženskom zdravlju.

Bolesti srca visoko su na toj listi, baš kao i rak kože od kojeg obolijeva sve veći broj žena zbog prevelikog izlaganja suncu ili prekomjernim odlascima u solarijum, prenose Nezavisne.

Preporučujemo za Vas