MALE TAJNE

Ojačajte svoje liderske sposobnosti

Većina osoba nije navikla da radi sa “povučenim” liderima. Oni očekuju lidera koji će im stalno davati savjete. Zato nemojte iznenaditi kolege sa tihim pristupom. Jednostavno svakome recite svoja očekivanja, ali im recite i to šta oni mogu očekivati od vas kao lidera
0 komentar(a)
ljubav, posao, kolega, Foto: Shutterstock
ljubav, posao, kolega, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.12.2017. 18:14h

Povučene osobe jako teško sebe vide na liderskim položajima, ali to ne znači da nemaju liderske sposobnosti, samo moraju da “uvježbaju” neke obrasce ponašanja. Donosimo vam nekoliko savjeta.

1. Oslobodite se u razgovorima “lice u lice”

Većina introvertiranih osoba zapravo dobro funkcioniše u komunikaciji “jedan na jedan”. Stoga je dobra ideja da nastavite da radite na razvijanju te vještine kako biste je usavršili. Ovakva vrsta komunikacije zahtjeva pažljivo slušanje i aktivno učestvovanje u razgovoru, što će vas učiniti boljim liderom.

2. Postanite inicijator razgovora

Možete se opustiti tokom razgovora sa ljudima koje znate, ali vrlo ste rijetko vi inicijator tog razgovora. Upravo je jedna od najvećih slabosti introvertiranih osoba to što ne preuzimaju inicijativu. To je upravo ono što želite promjeniti, stoga se prvi obratite nekome i započnite razgovor.

Kada ste već na nekoj liderskoj poziciji, pitajte kolege o njihovim idejama, inicirajte razgovor, informišite ih o budućim ciljevima i poslovnom napretku. U početku to neće biti lako, ali s vremenom i praksom postaćete puno bolji.

3. Rizikujte

Dobrog lidera nije strah rizikovati, a pojam “zona komfora” nije termin sa kojim se takva osoba povezuje. Postavite sami sebi izazove, nemojte se bojati da budete u prvom planu jer bolje je da se što ranije upoznate sa svime onime što se nalazi izvan vaše zone komfora.

4. Koristite sve moderne načine komunikacije

Ako ste poput većine introverta, onda radije birate pisanje e-mailova. Telefoniranje i razgovori licem u lice nisu vam pretjerano drag način komuniciranja, i to je u redu. Zato kad god imate šansu, možete odabrati online platformu kako biste komunicirali s kolegama.

5. Odvojite vrijeme za sebe

Za razliku od ekstroverta, kontakt sa drugim osoba za vas može biti itekako iscrpljujuć. Nakon nekoliko sati druženja i neprestanog komuniciranja potrebano vam je vrijeme za sebe. Nemojte da se bojite da iskoristite nekoliko sati dnevno kako biste se odmorili i posvetili isključivo sebi. Ravnoteža i sklad u ovom su slučaju od velike važnosti.

6. Recite šta očekujete i šta bi neko trebalo da očekuje od vas

Većina osoba nije navikla da radi sa “povučenim” liderima. Oni očekuju lidera koji će im stalno davati savjete. Zato nemojte iznenaditi kolege sa tihim pristupom. Jednostavno svakome recite svoja očekivanja, ali im recite i to šta oni mogu očekivati od vas kao lidera.

7. Budite empatični

Sposobni ste vidjeti i razumjeti šta muči druge ljude. Upravo empatija je vaša najveća snaga i prednost. Možete shvatiti stavove svih osoba koje su se našle u konfliktu i možete prepoznati kada je nekome potrebno ohrabrenje. Saosjećanje svakako treba biti dio vaših liderskih vještina.

Udaljavanje i ograđivanje od konflikta nije nešto što lider sebi može priuštiti. Iskoristite svoju saosjećajnost, oslonite se na svoj zdrav razum, analizirajte situaciju i predložite ispravno rješenje sa kojim će svi biti zadovoljni.

Važno je zapamtiti da vas to što ste introvert ne smije spriječiti da postanete dobar lider, prenosi Lepota i zdravlje.

Preporučujemo za Vas