Najveće zdravstvene greške koje čine žene u tridesetim godinama

Metabolizam se usporava zbog brojnih razloga, od genetike do hormona i ishrane. Iako usporavanje metabolizma u ovom dobu nije veliko, ako ne počnete paziti i na ovo, poslije bi mogle biti u problemima
416 pregleda 0 komentar(a)
mačka, žena, Foto: Shutterstock
mačka, žena, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.12.2017. 18:14h

Tridesete godine su pravo vrijeme kada ozbiljno treba početi razmišljati o svom zdravlju i ispraviti neke greške koje u budućnosti mogu praviti velike probleme.

"Tridesete su godine kada se treba posvetiti zdravlju, a to je i pravo vrijeme kada morate početi sa stvaranjem nekih navika koje su poput ulaganja u budućnost", govori Debra DeDžozef sa Instituta za žensko zdravlje na Univerzitetu u Klivlendu za Today.com.

Ona donosi i šest preporuka kako poslije ne bi bilo kajanja...

1. Ne razmišljate o mišićnoj masi

Vježba je najbolja svar koju možete napraviti za svoje zdravlje, a tzv. aerobna vježba smanjuje rizik od Alchajmerove bolesti i nekih oblika raka. Ipak, žene u tridesetim godina moraju početi raditi i treninge snage. U ovoj dobi, čak i ako ste prilično aktivni, počinje se gubiti mišićna masa. Kako bi mišići ojačali, žene bi morale uključiti i treninge snage.

2. Ignorišete usporavanje metabolizma

Metabolizam se usporava zbog brojnih razloga, od genetike do hormona i ishrane. Iako usporavanje metabolizma u ovom dobu nije veliko, ako ne počnete paziti i na ovo, poslije bi mogle biti u problemima. I tu se vraćamo na trening snage koji sagorijeva kalorije i povećava postotak mišićne mase, što dugoročno utiče na održavanje metabolizma. U ishranu morate ubaciti što više proteina i omega-3 koje se nalaze u ribi i orašastim plodovima, a voće i povrće neka čini oko 70 posto vaše ishrane.

3. Podcjenjujete plodnost

Plodnost kod žena ulazi u postepeni pad nakon 32. godine, a situacija je još ozbiljnija nakon 37. Džudit Volkar sa Univerziteta u Pitsburgu poručuje kako žene, najčešće, ne razumiju šta je pad plodnosti pa odlažu rađanje misleći da imaju dovoljno vremena. Tako da, želite li postati majka, važno je to planirati na vrijeme.

4. Ne nalazite vrijeme da odete ljekaru

Posao, porodica, brojne obaveze...žene često odlažu posjetu ljekaru, a trebale bi s redovnim pregledima početi već u dvadesetim godinama. Ginekolog bi morao postati godišnja i nezaobilazna rutina, a počnite i s provjerom holesterola. Ako je sve uredu, kontrole nastavite jednom godišnje, a ako pretrage počnu ukazivati na probleme, s ljekarom dogovorite ispravnu dijetu, vježbanje, a možda i ljekove. Takođe, krvni pritisak treba provjeravati jednom godišnje.

5. Niste više tinejdžerka i nemojte tako tretirati svoju kožu

Brojne žene i u tridesetim godinama imaju probleme s aknama, što zbog stresa, što zbog ishrane i hormona. Nemojte ih tretirati proizvodima namijenjenim tinejdžerkama, birajte nježna sredstva za čišćenje lica koja ne isušuju kožu, a vrijeme je i da posjetite dermatologa. Takođe, nemojte zaboraviti zaštititi se od sunca koje može nanijeti veliku štetu vašoj koži - NISTE premladi za rak kože, pa pripazite...

6. Pušite cigarete

Skoro 20 posto žena u svijetu, koje imaju od 18 do 44 godine, puše cigarete. Neke to rade zbog stresa, neke iz navike, a neke i kako bi održale tjelesnu težinu. Cigareta utjiče na sve! Utiječe na vašu sposobnost da razmišljate, na cjelokupno zdravlje. Napominjemo da je istraživanje, koje je sprovedeno na milion žena, pokazalo da odvikavanje od pušenja prije 40 godine, dovodi do smanjenja smrtnosti za 90 posto koja je uzrokovana stalnim pušenjem, prenosi Radio Sarajevo.

Bonus video: