POKAZATELJI EMOCIJA I STAVA

Govor tijela: Kako ruke i noge mogu da nas razotkriju

433 pregleda 0 komentar(a)
prekrštene noge, Foto: Shutterstock
prekrštene noge, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.12.2017. 14:14h

O nekoj osobi se može mnogo toga saznati ako se posmatraju njene ruke ili noge, odnosno njihovi pokreti. Ruke i noge su savršen pokazatelj emocija i stavova svakog čovjeka, čak i kada nisu mnogo “nemirne”, govore više od riječi, kažu psiholozi.

1. Ukoliko vam se osoba ne sviđa.

Najprije će vas izdati noge. Stručnjaci za neverbalnu komunikaciju često govore da su noge najiskreniji dio tijela. Ako ste u prostoriji sa nekim ko vam se ne sviđa, nećete praviti grimase ili tome slično. Međutim, stopala ćete nesvjesno okrenuti od osobe koja vam se ne sviđa.

Isto važi i za situaciju u kojoj imate prekrštene noge – automatski ćete ih usmjeriti prema osobama koje su vam simpatične, a ne prema onima koje vam se ne sviđaju.

Pretjerano vrpoljenje, nemir i nedostatak koncentracije znak su da vam nije ugodno u dotičnom društvu. Kada usred rasprave rukama gestikulirate rukama, a dlanovi su vam okrenuti prema dole, to znači da želite nametnuti dominaciju u razgovoru i nemate nameru odustati od svojih stavova.

2. Ukoliko vam se neka osoba sviđa.

Kada vam je prijatno u društvu neke osobe, automatski ste skloniji ‘ležernijem’ odnosu. Opušteni ste i mirni, nema naglih i iznenadnih pokreta tijela.

Uvijek ćemo se nagnuti prema ljudima koji su nam simpatični, glavom i ostatkom tijela. Razgovarat ćemo sa njima raširenih ruku koje simboliziraju prihvatanje, otvorenost i osjećaj poverenja koje imamo prema osobi, prenosi Lepota i zdravlje.

Preporučujemo za Vas