Njega kose balzamima od meda, jaja, krompira i maslinovog ulja

71 pregleda 0 komentar(a)
ulje, kosa, Foto: Shutterstock
ulje, kosa, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.11.2017. 17:14h

Ukoliko niste ljubitelj kupovnih proizvode, jer smatrate da često sadrže hemikalije koje štete zdravlju vaše kose, kože, tijela, lica – evo nekoliko prirodnih receptura za lijepu, zdravu i njegovanu kosu

Nisu svi komercijalni proizvodi za kosu štetni, ali većina jeste i treba biti jako pažljiv prije njihove kupovine. Prije svega treba provjeriti spisak sastojaka i ukoliko posjeduju one štetne, zaobići kupovinu. Ako imate loša iskustva sa komercijalnim preparatima ili niste zadovoljni evo nekoliko prijedloga za balzame od prirodnih sastojaka!

  • Balzam od jaja

Potrebni sastojci: 1 žumance, pola kašike maslinovog ulja i 3/4 šolja mlake vode.

Umutite žumance dok ne postane glatko. Dodajte maslinovo ulje i promiješajte, pa tek onda dodajte i mlaku vodu. Sve zajedno promiješajte i tada je vaš domaći balzam spreman za korišćenje. Nanosi se kao i kupovni balzam, samo na krajeve kose. Ispira se malo duže.

Dobra stvar kod ovog balzama je što je ujedno i maska za kosu! Maslinovo ulje će kosu hidrirati i nahraniti, a bjelance je omekšati.

  • Proteinski balzam

Ukoliko želite da svojoj kosi pružite proteinsku njegu, možete napraviti balzam od slijedećih sastojaka: 1 bjelance, 3 kašika jogurta I 3 kašike majoneza,

Umutite bjelance dok ne postane glatko i pjenasto, pa ga dodajte jogurtu i majonezu i dobro sve pomiješajte. Nanesite balzam na kosu, ostavite da stoji 10-15

  • Balzam od meda

Zagrijte 500 ml vode i u to dodajte kašiku meda. Kad se dobro rastvori, prelijte ovim tek opranu kosu, izmasirajte korijen. Te je (BEZ ISPIRANJA) blago je osušite peškirom da skinete sav balzam.

  • Balzam od krompira

Obarite i ispasirajte 2 krompira, dodajte nekoliko kapi limunovog soka i nanesite na kosu. Sačekajte 15 minuta i isperite je sa što više tople vode.

  • Ovlaživač kose sa vrućim uljem

Malo maslinovog ulja, ricinusovog ili sojinog ulja sipajte u šolju vruće vode. Nanesite tečnost na kosu i razvucite češljem čitavom dužinom vlasi, poslije 15 minuta isperite sa što više vode i operite kosu kao što to obično radite, prenosi Aura.

Bonus video: