OBJAŠNJENJA NEUROLOGA

Kako reagujemo kada slušamo muziku?

Zavisno od afiniteta trnci mogu da nas prožmu prilikom slušanja različite muzike, a posebno ako znamo šta dolazi unaprijed. Nesvjesna metamorfoza tijela i čula može da se javi prilikom slušanja Mocarta ili nekog drugog klasika, Madone, tanga, tehno ili kafanske muzike
83 pregleda 0 komentar(a)
muzika, Foto: Shutterstock
muzika, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 24.11.2017. 18:14h

Kada krene prva nota pjesme koju volite, prožimaju vas trnci, oči se pune suzama, pjesma "pogađa" pravo u srce... Tijelo reaguje na moć muzike!

Ove i druge nesvjesne reakcije javljaju se zbog naglog skoka hormona sreće dopamina u mozgu, tako da tijelo doživljava "fiziološku vožnju". Često se događa da kroz jak osjećaj sreće ili tuge, zavisno od toga šta slušamo, dolazi i do širenja zenica, rasta pulsa i tjelesne temperature, spuštanja krvi u noge (mozak priprema tijelo na ples)... objašnjavaju neurolozi sa američkog Državnog univerziteta Grinsboro u Sjevernoj Karolini.

- Čak polovina ljudi doživljava blagu jezu dok sluša određenu muziku. Tužna muzika češće izaziva ovaj osjećaj, jer melanholične balade pokreću drevni evolucijski mehanizam u prednjem dijelu mozga. Pod uticajem dopamina ovaj dio se aktivira ukoliko postoji bilo koja vrsta zavisnosti, nagrada ili motivacija. To znači, da muzika na naš mozak utiče na isti način kao kockanje ili neka druga vrsta strasti! Iskustva pokazuju da tužna muzika izaziva pozitivne emocije! Naime, osjećaj tuge koji se doživljava zbog muzike prijatniji je i manje štetan od osjećaja tuge koji izaziva neka neprijatna situacija - kaže neurolog dr Džek Panksep.

Zavisno od afiniteta trnci mogu da nas prožmu prilikom slušanja različite muzike, a posebno ako znamo šta dolazi unaprijed. Nesvjesna metamorfoza tijela i čula može da se javi prilikom slušanja Mocarta ili nekog drugog klasika, Madone, tanga, tehno ili kafanske muzike. Najčešće reagujemo, kažu naučnici, kada čujemo nešto neočekivano. To može da bude novi instrument, promjena muzičke forme ili naglo stišavanje zvuka. Zapravo, sve što predstavlja iznenađenje.

- Najsnažniji trnci su u očekivanju nečega što nam je već poznato. Kada su naša očekivanja ispunjena, određeni režanj u mozgu postaje još aktivniji. A to ima veze sa dopaminom koju naš mozak voli da igra. Kad konačno dočekamo omiljene akorde uzdiže se dopaminsko zadovoljstvo, zbog čega nas prolaze trnci. A što je veća koncentracija dopamina, to je veće naše zadovoljstvo i jeza - slikovit je dr Panksep.

Sve to muziku čini veoma moćnom i zato upalite radio i - uživajte, prenose Novosti.

Preporučujemo za Vas