NEZDRAVE NAVIKE

Nepravilna ishrana ima dugoročne negativne efekte na fizičko i mentalno zdravlje

"Da bismo ublažili ove dugoročne negativne efekte, moramo ranije prepoznati ovaj poremećaj"
101 pregleda 0 komentar(a)
gojaznost, težina, vaga, Foto: Shutterstock
gojaznost, težina, vaga, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 24.11.2017. 15:14h

Nedavno istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Helsinkiju pokazalo je da poremećena ishrana kod mladih uzrokuje dugoročne negativne posljedice.

Poremećena ishrana kod ispitanih je uticala na veću tjelesnu težinu, veći obim struka i lošije mentalno zdravlje, što su negativni efekti koji su bili prisutni i nakon 10 godina.

"Poremećena ishrana ne čini se štetnom s obzirom na to da je toliko česta među mladima. Međutim, nepravilna ishrana ima dugoročne negativne efekte na zdravlje i mentalno stanje mladih. Čak i ako simptomi ne pokazuju klinički poremećaj ishrane, važno je rano prepoznavanje i liječenje", rekla je nutricionista i jedna od učesnica istraživanja Ula Karkanen.

Istraživanje je provedeno među 4.900 mladih Finaca i Finkinja. Oni su u upitniku odgovarali na pitanja o navikama u ishrani, težini, zdravlju i psihološkom stanju u dobi od 24 godine, ali i nakon deset godina, kada su imali 34 godine. Došlo se do zaključka da je poremećena ishrana u dobi od 24 godine bila uzrok lošijeg psihičkog zdravlja među ženama i muškarcima deset godina kasnije.

"Ovi rezultati pokazuju da je poremećena ishrana štetna za fizičko i mentalno zdravlje mladih, kako kratkoročno, tako i dugoročno. Da bismo ublažili ove dugoročne negativne efekte, moramo ranije prepoznati ovaj poremećaj", rekla je Karkanen.

Ishrana je poremećena kada osoba proizvoljno odlučuje kada je gladna ili sita, bez obzira na to kako se osjeća. Ishrana se takođe može smatrati poremećenom ako osoba precizno planira svaki obrok unaprijed, računa kalorije i vaga hranu, ako je na strogim dijetama ili isključuje određenu hranu iz svog jelovnika tvrdeći da je to radi zdravstvenih ili etičkih razloga, dok je stvarni razlog zapravo gubitak težine, prenosi klix.ba.

Preporučujemo za Vas