VIŠESTRUKA KORIST

Znate li koje je doba dana najbolje za vježbanje?

Brojni eksperti za zdravlje tvrde da tijelo ujutro sagorijeva masnoće brže tokom jutarnjih sati. Ukoliko jedete prije vježbanja, to će usporiti proces sagorijevanja masti
0 komentar(a)
trening, Foto: Shutterstock
trening, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 23.11.2017. 19:14h

Odvojiti vrijeme tokom dana za vježbanje veoma je teško, pa mnogi koriste večernje sate kako bi obavili trenin. Međutim, ako ste mislili da je svejedno kada vježbate, varate se.

Nedavno obavljeno američko istraživanje je pokazalo da je najbolje vježbati ujutro, jer takav režim ima višestruke koristi. Vježbanje ujutro odmah nakon buđenja i to u ranim jutarnjim satima rezultira povećanjem broja neurotransmitera. Oni su višestruko korisni, čine um "oštrijim", a osjetila aktivnijim. Takođe, vježbanjem u rano jutro se poboljšavaju kognitivne funkcije.

Sa zdravstvene strane, jutarnje vježbanje održava tijelo aktivnim tokom cijelog dana, lakše ćete se nositi sa stresom, a vaše performanse će biti bolje.

Brojni eksperti za zdravlje tvrde da tijelo ujutro sagorijeva masnoće brže tokom jutarnjih sati. Ukoliko jedete prije vježbanja, to će usporiti proces sagorijevanja masti.

Osim za mršavljenje, jutarnje vježbanje je efikasno i za izgradnju mišićne mase, prenosi klix.ba.

Preporučujemo za Vas