Spavanje sa roditeljima - da ili ne?

171 pregleda 2 komentar(a)
par, beba, roditelji, Foto: Shutterstock
par, beba, roditelji, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 23.11.2017. 16:14h

Spavanje sa dJecom u istom krevetu - tema je oko koje nema saglasnosti među naučnicima

Dok jedni tvrde da to nije dobro jer povećava rizik od smrti novorođenčeta i čini dijete manje samostalnim kasnije u odrastanju, drugi smatraju da se ništa loše neće desiti ako spavate sa mališanom u istom krevetu.

Ni studije ne pružaju jasan odgovor. Neke pokazuju da spavanje sa roditeljima u istom krevetu stvara podlogu za kasniju anksioznost. Druge su utvrdile da bebe koje spavaju sa majkama imaju bolji san nego one koje su u svom krevecu. Istina je, ipak, da nema mnogo naučnih dokaza o ovoj temi. Jer, kako kaže profesor dečjeg razvoja na Otvorenom univerzitetu Dejvid Meser, sa etičke strane ne bi bilo u redu sprovoditi eksperiment i zamoliti grupu majki da spavaju sa bebama, a drugu da to ne čine. Studije koje se sprovode obično su rađene na veoma malom broju ispitanika, te stoga nisu validne i nemoguće je izvesti konačan zaključak.

Ne treba, ipak, preuveličavati značaj ovog pitanja, jer, kako kaže Meser, djeca tokom odrastanja doživljavaju različite aspekte brige. Takođe, malo je vjerovatno da će nešto kao što je spavanje u zajedničkom krevetu imati negativan efekat na kasniji razvoj, penose Novosti.

Bonus video: