Ljekoviti čaj od kurkume za mršavljenje

Kurkuma sadrži 3% kurkumina, ljekovitog sastojka koji je čini tako čarobno narandžastom i koji krije niz zdravstvenih benefita
192 pregleda 0 komentar(a)
čaj od kurkume, Foto: Shutterstock
čaj od kurkume, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 23.11.2017. 13:14h

Još u drevnim zapisima Ayurvede spominje se “zlatno mlijeko” od kurkume kao melem za dušu i tijelo. Iscjeljujuća svojstva ovog napitka su brojna zbog sastojaka koje sadrži, a čija sinergija pojačava pojedinačna ljekovita svojstva svakog pojedinačnog sastojka.

Imunološka bomba

Redovnom konzumacijom ovoga čaja podstiče se probava, jača imunitet, jetra, a u zadnje vrijeme govori se i o njegovoj mogućoj primjeni u prevenciji nekoliko vrsta karcinoma.

“Zlatno mlijeko” ima i snažna antioksidativna svojstva jer svojom toplotom, te u kombinaciji s nekim začinima i malo masnoće maksimalno pojačava moć kurkume. Postoji nekoliko načina na koje možete napraviti ovaj napitak, a za svaki od njih će vam trebati: šporet, kurkuma, malo bibera, te nešto što sadrži masnoću za bolju apsorpciju ljekovitog kurkumina, poput mlijeka, kokosovog ulja i slično. Navedeno uvijek možete koristiti kao bazu, a začine i druge dodatke stavljati prema želji!

Tajno oružje – kurkumin

Kurkuma sadrži 3% kurkumina, ljekovitog sastojka koji je čini tako čarobno narandžastom i koji krije niz zdravstvenih benefita. Kao tajno oružje u mršavljenju, kurkumin uspješno podstiče varenje masti i šećera i pomaže kod ublažavanja upale u organizmu.

Zlatno mlijeko

Sastojci:

2 dl mlijeka (organskog, bademovog, kokosovog, zobenog…) 1 kašičice kurkume u prahu 1/2 kašičice cimeta prstohvat crnog bibera komadić oguljenog korijena đumbira ili 1/4 kašičice đumbira u prahu prstohvat kajenskog papra (po želji) 1 kašičica meda ili javorovog sirupa

Priprema:

Izblendajte sve sastojke na najbržem programu do sasvim glatke strukture. Prelijte u lončić pa zagrijavajte smjesu od 3 – 5 minuta na srednje jakoj vatri dok ne postane vruća, ali pazite da ne proključa! Piti odmah, prenosi Zdrava krava.

Bonus video: