SAVJETI

Vodič za održavanje idealne težine u trudnoći

Većina trudnih žena pretjeruje sa količinom unosa kalorija na dnevnom nivou, tako da brojke obično prelaze granicu za oko 10%
55 pregleda 0 komentar(a)
trudnoća, Foto: Www.shutterstock.com
trudnoća, Foto: Www.shutterstock.com
Ažurirano: 02.02.2019. 11:59h

Izbjegnuti nagomilavanje neželjenih kilograma samo po sebi predstavlja veliki izazov, a "problem" postaje još intenzivniji tokom trudnoće...

Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da se zdravo hranite u trudnoći, kako bi održali idealnu tjelenu masu, a samim tim se lakše porodili i lako skinuli postporođajne kilograme.

Promislite unaprijed

Kako navode istraživanja, vaša kilaža prije trudnoće pomoći će vam da utvrdite koliko bi kilograma u prosjeku bilo u redu "nabaciti":

Prirodna vitkost - do 17kg Sportska građa - do 13kg Veća tjelesna masa - do 9kg.

Izuzeci

Budućim majkama koje trenutno nose blizance, trojke i slično, dozvoljeno je dobijanje i većeg broja kilograma tokom trudnoće. Međutim, kako bi kilaža i u takvim slučajevima ostala u granicama normale, najbolje bi bilo posavjetovati se sa personalnim ljekarom.

Unošenje nepotrebnih kalorija u organizam

Većina trudnih žena pretjeruje sa količinom unosa kalorija na dnevnom nivou, tako da brojke obično prelaze granicu za oko 10%. Izbjegavanje klasične brze hrane svakako je dobar put za održavanje izbalansirane tjelesne mase. Razmislite da u svoju ishranu (ukoliko već niste) ubacite proizvode poput niskokaloričnog mlijeka, hljeba od cijelog zrna, prirodno cjeđenog soka itd.

Upozorenje

Ne preporučuje se konzumacija alkohola, kao i nekih specifičnih tipova ribljeg mesa, kako navode ljekari. Ukoliko možete, izbjegavajte ribu u potpunosti tokom trudnoće, u suprotnom se odlučite za losos ili tunu, prenosi Yumana.