SAVJETI STRUČNJAKA

Fizički simptomi koji pokazuju da ste pod stresom

Jedina svijetla strana stresa je što pojačana doza kortizola tzv. hormona stresa štiti ćeliju od starenja i smanjuje rizik od degenerativnih bolesti kao što je Alchajmer
223 pregleda 0 komentar(a)
stres, posao, Foto: Shutterstock
stres, posao, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.02.2019. 13:25h

Postoji više fizičkih simptoma koji vam mogu pomoći da identifikujete stres, sudeći prema ekspertima za ishranu.

Šarlot Vats, autorka knjige “The De-Stress Effect“, tvrdi da će tijelo pod stresom apsorbovati nutrijente brže, što znači daće s vremenom postati manje efektivno i umorno. 

Stres može biti okidač koji se često povezuje sa nedostatkom vitamina i minerala, kao što je krvarenje desni i bijele tačkice na noktima. 

“Drugačiji izbori u ishrani mogu pomoći da se zamjene iskorišćeni nutrijenti, ali takođe smanjenje šećera i stresa podrazumjeva da nutrijenti opstanu i da čuvamo zalihe za onda kada su nam najpotrebnije“, kaže ona. 

Sudeći prema Votsovoj, svaki simptom kod stresiranih pacijenata je gotovo isti – a to je uglavnom nedostatak vitamina: 

Ispucale usne (vitamin B6), brušenje zuba (vitamin B5), bijele tačke na noktima (cink), konstipacija i dijareja (magnezijum), krvarenje desni (vitamin C), mrlje na nogama (vitamin E), infekcija grla i pluća (vitamin A). 

Osim toga, rezultati studije su pokazali da su žene koje su iskusile stres od traumatičnih životnih događaja u većem riziku od gojaznosti kasnije u životu. 

Jedina svijetla strana stresa je što pojačana doza kortizola tzv. hormona stresa štiti ćeliju od starenja i smanjuje rizik od degenerativnih bolesti kao što je Alchajmer, prenosi B92.