Pet načina da iskoristite koru narandže

Nije tajna da miris citrusa ublažava stres i popravlja raspoloženje. Zbog toga možete staviti koru narandže u svoj dom, a ona će apsorbovati neprijatne mirise, boriti se sa bakterijama i opustiti vas
318 pregleda 0 komentar(a)
pomorandža, Foto: Shutterstock
pomorandža, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.11.2017. 19:14h

Kora narandže sadrži mnogo vitamina i elemenata u tragovima, koje su važni za vaše zdravlje.

Za varenje

Da li ste znali da se u kori narandže nalazi 200% više vlakana nego u samoj pulpi? Zahvaljujući vlaknima, kora narandže je vrlo efikasna u borbi sa zapaljenjem i stomačnim poremećajima, jer ima blago laksativno dejstvo. Plus, pomaže u jačanju crijeva.

Za ljepotu

Da li ste znali da koru narandže možete iskoristiti za maske? Ako niste, onda pokušajte! Sa ovim sastojkom tokom vremena, koža će izgledati svježe, a sitne bore će se izjednačiti. Da napravite masku, samo narendajte grubo koru narandže i pomješajte je sa masnom kremom. Inače, ova maska je univerzalna - savršeno će odgovarati ne samo za lice, već i za vrat i dekolte. Takođe, ako se kora narandže osuši dobija se odlično sredstvo za domaći piling.

Za gubitak težine

Takođe, ovaj čudesni "otpad citrusa" pomaže u borbi protiv viška masti. Postoji jedan efektan recept za piće koji će vam pomoći da ubrzate metabolizam i, oslobodite se masnih naslaga. Da biste to uradili, pomješajte koru narandže sa čašom vrele vode kako biste dobili napitak, nalik čaju od narandže. Uzimajte ovo piće jednom dnevno na prazan želudac.

Za dobro raspoloženje

Nije tajna da miris citrusa ublažava stres i popravlja raspoloženje. Zbog toga možete staviti koru narandže u svoj dom, a ona će apsorbovati neprijatne mirise, boriti se sa bakterijama i opustiti vas. Inače, miris narandže ne tolerišu krtice.

Zanimljivo je da esencijalno ulje narandže, koje je istisnuto iz kore, djeluje umirujuće na nervni sistem, pomaže u borbi protiv nesanice, tužnih misli i opsesivnih strahova. Takođe stimuliše imunitet.

Pri kuvanju

Naravno, i tokom kuvanja ne smijete ignorisati takav dragocjen i koristan proizvod kao što je kora od narandže. Kora se aktivno koristi u pripremi pića, salata, supa i drugih jela. Od kore možete napraviti kompot, džem, ili fil za pite, prenosi Ženski magazin.

Bonus video: