SAVJET PROFESORA PSIHOLOGIJE

Sebičnost – osobina koju trebate usvojiti za bolji život

Za razliku od muškaraca koji sebe gotovo uvijek stavljaju na prvo mjesto, žene će prije misliti na druge nego na sebe. Upravo je zato sebičnost “mana” koju bi trebalo usvojiti
307 pregleda 1 komentar(a)
žena, sarkazam, Foto: Shutterstock
žena, sarkazam, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.11.2017. 15:14h

Među osobinama koje se načelno smatraju negativnima postoji jedna koju bi trebalo da ima svaka žena.

Odmalena nas uče da je sebičnost loša osobina. Sebično ponašanje uglavnom se kategorizuje kao negativno, ponekad čak i nemoralno. Međutim, sve više stručnjaka upozorava kako bismo trebali redefinisati pojam sebičnosti jer je ona u nekim situacijama ključna za našu dobrobit. Tako se sebičnost sve češće dijeli na lošu, dobru i neutralnu.

Loša sebičnost tip je sebičnog ponašanja kojim loše utičemo na sebe i na druge ljude. Dobra sebičnost rezultiraće povoljnim ishodom za vas i druge ljude, dok neutralnu sebičnost karakterizuje briga o samom sebi bez uticaja na druge.

Zašto tako često čujemo da imamo samo dva izbora? Biti sebičan (što se smatra lošim) ili biti nesebičan i staviti druge ispred sebe (što se smatra dobrim)?

“Uvijek će postojati ljudi kojima treba pomoć, svako ponašanje koje je konstruirano isključivo za moje dobro oduzima vrijeme koje bih mogao iskoristiti kako bih pomogao drugima. Međutim, koliko mogu biti koristan drugim ljudima ako prvo ne brinem o svom fizičkom i psihičkom zdravlju? Vjerujem kako su neka sebična ponašanja neutralna, ne pomažu i ne štete neposredno drugim ljudima”, kazao je profesor psihologije Džon A. Džonson za Psychology Today.

Za razliku od muškaraca koji sebe gotovo uvijek stavljaju na prvo mjesto, žene će prije misliti na druge nego na sebe. Upravo je zato sebičnost “mana” koju bi trebalo usvojiti. Tačnije, trebalo bi naučiti da im fizičko i psihičko dobro uvijek treba biti na prvom mjestu. Tako će postati zadovoljnije, vodiće kvalitetniji život i naposljetku imati više snage da se uhvate u koštac sa svim obavezama i brigom o voljenim osobama, prenosi Ljepota i zdravlje.

Preporučujemo za Vas