POKRENITE SE

Svaki dan bar lagani trening

104 pregleda 0 komentar(a)
trening, Foto: Shutterstock
trening, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.11.2017. 14:14h

Snižavanje spoljne temperature mnoge će da primora da veći dio vremena provode u zatvorenom prostoru "prikovani" za stolicu ili omiljenu fotelju, a bilo bi više nego korisno da se slobodno vrijeme umjesto za sjedenje koristi za vježbanje. To je najbolji način da se spriječi atrofija mišića. Zato vam predlažemo trening koji zagrijeva tijelo, ubrzava otkucaje srca, a istovremeno zateže mišiće zadnjice, stomaka i butina.

ČUČNjEVI

Stanite ispred stolice, u blagi raskorak, stegnite pesnice i savijte ruke ispred tijela. Čučnite sve dok zadnjim dijelom leđa ne dodirnete ivicu stolice, ali se ne oslanjajte na nju. Iz tog položaja ispružite ruke uvis i istegnite tijelo koliko god možete, zadržite se nekoliko sekundi u tom položaju, pa se vratite u početni. Ponovite 10 puta.

OKRET U STRANU

Sjedite na ivicu stolice, ruke prekrstite preko grudi, noge blago razmaknite. Uvucite stomak i duboko udahnite, držeći ispravljena leđa. Dok izdišete, okrećite torzo nalijevo, istovremeno podižući lijevo koljeno uvis. Vratite se u početni položaj, i ponovite isto okrećući se na desnu stranu sa podizanjem desne noge. Ponovite 20 puta.

PODIZANjE KOLjENA

Ookrenite se licem prema stolici i oslonite se rukama blago raširenim, na sjedište. Ruke treba da budu ispružene, kao i noge iza tijela, oslanjajući se na prste stopala. Podignite desno koljeno prema stolici, ali je ne dodirujte, vratite je na podlogu i zamjenite sa lijevom nogom. Brzo mijenjajte i savijajte jednu pa drugu nogu. Ponovite 20 puta.

ISKORAK

Stanite spojenih stopala, iza naslona stolice, ispravite kičmu, i nježno rukama dodirnite naslon. Prebacite težinu na desnu nogu, i iskoračite lijevom nogom unazad. Spustite se prema podlozi, sve dok koljenom ne dotaknete pod, ali pazite da vam leđa budu sve vrijeme prava. Vratite se u početni položaj, i ponovite isto sa drugom nogom. Ponovite 20 puta.

NOGE I RUKE U X POLOŽAJU

Sjedite na ivicu stolice, ruke savijte ispred grudi, i blago stegnite pesnice. Samo prstima stopala dodirujte podlogu, ne oslanjajte se u potpunosti. Naglo raširite i ispružite noge i ruke (neka čine latinično slovo "iks"), i tako da se na kraju oslanjate stopalima na podlogu. Ponovite 20 puta, prenose Novosti.

Preporučujemo za Vas