Kako smanjiti zaboravnost?

Fizička aktivnost je izuzetno važna za zdravlje mozga, ali ako uđete u rutinu, mozak se „ulijeni“. Mijenjajte rutinu vježbanja kako biste povećali zdravlje tijela i mozga
87 pregleda 0 komentar(a)
razmišljanje, Foto: Shutterstock
razmišljanje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.11.2017. 13:14h

Zaboravni ste? Da li često zaboravljate rođendane ili dogovore? Jeste li ikada ušli u kuhinju, a ne možete da se sjetite po šta ste došli?

Ova zaboravnost nema veze sa godinama ili sa polom, i nije predodređena veličinom mozga ili pameću. Na ovo najviše utiče način našeg života, vremenom smo se opustili i „zaboravili“ da koristimo mozak.

Ako zaboravite ime glumca iz omiljene serije ili filma, lakše je uzeti telefon i pogledati na internetu nego se potruditi i samostalno se prisjetiti. Zar ne?

Svi smo rođeni sa određenom količinom neurona, a starenjem broj nervnih ćelija se smanjuje. Međutim, nova istraživanja pokazuju da dopamin (neurotransmiter u mozgu) može potstaći formiranje novih neurona u mozgu odraslog čovjeka. Dakle, dopamin je povezan sa mozgom, što znači da još uvijek ima nade da poboljšamo njegove funkcije.

Vježbajte mozak

Rješavajte zagonetke i ukrštene riječi i izazivajte mozak kako biste održali njegovu oštrinu. Takođe pokušajte da obavljate svakodnevne poslove nedominantnom rukom, poput pranja zuba ili češljanja kose.

Trenirajte

Fizička aktivnost je izuzetno važna za zdravlje mozga, ali ako uđete u rutinu, mozak se „ulijeni“. Mijenjajte rutinu vježbanja kako biste povećali zdravlje tijela i mozga.

Jedite hranu za mozak

Za zdravlje mozga, potrebno je konzumirati organsku i neprerađenu hranu, punu omega 3 masnih kiselina. Tu najčešće spadaju riba, orašasti plodovi i sjemenke.

Isprobajte nove stvari

Naučite novi jezik, svirajte neki instrument ili naučite pjesmicu napamet.

Volontirajte

Istraživanja pokazuju da to može smanjiti nivo stresa i povećati mentalno zdravlje. Volontiranje doprinosi cjelokupnom zdravlju i osjećaju samopoštovanja.

Družite se

Druženje i komunikacija sa drugim ljudima nam je potrebna radi stimulacije mozga. Druženje sa ljudima bistri misli, usporava starenje i razvija kognitivne sposobnosti, prenosi Lepota i zdravlje.

Bonus video: