Pametan izbor materijala pri izgradnji ili adaptaciji kuće

Kao nekad tako i sad dvije činjenice su ostale iste, želja da nam dom bude izgrađen od što kvalitetnijih materijala radi udobnosti i dugovječan radi generacija koje dolaze iza nas.

34632 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Velux
Foto: Velux

Ne tako davno kuće su se gradile od materijala koji se mogao naći u neposrednoj okolini. Ako je bio dostupan kamen i drvo onda su to bili osnovni elementi koji su se koristili. Interesantna činjenica je da je tada širina zidova kuća, u planinskim krajevima bila i po jedna metar. Na taj način bi se obezbijedila toplotna izolacija tokom hladnih zimskih dana, a ljeti bi prostorije odisale svježinom. U nekim oblastima, posebno ravničarskim, gdje nije bilo dovoljno kamena za gradnju koristilo se blato (nabijena zemlja) i slama kao dobar gradivni materijal. Obe tehnike gradnje i pored svojih nedostataka bile efikasne i dugovječne tako da danas imamo stogodišnje kuće koje uz određene adaptacije mogu se i dalje koristiti za stanovanje.

Velux
Veluxfoto: Velux

Proces industrijalizacije omogućio je mnoga dostignuća u ovoj oblasti, te dostupnost i veliki izbor materijala za gradnju. Na pitanje koje materijale odabrati treba imati odgovor dok je dom još uvijek nacrt na papiru. Od tih odluka zavisi trajnost i kvalitet gradnje, što je velika odgovornost jer naknadne dorade ili popravke zahtijevaju vrijeme i velike novčane izdatke.

Pored odabira materijala za grube građevinske radove, pažljiv izbor stolarije, termo i zvučne izolacije neophodan je radi kreiranja ugodnog ambijenta za život. Ujedno, ovi elementi su važni kako bi se vodilo računa i o energetskoj efikasnosti i izdacima za struju i grijanje. Posebno treba voditi računa kada se stolarija, a naročito krovni prozori ugrađuju u potkrovljima zbog manje svjetlosti, kao i veće potrebe za toplotnom izolacijom i kontrolom zasićenosti vazduha vlagom. VELUX krovni prozori nove generacije sa drvenim jezgrom i poliuretanskim slojem su trajno rješenje za dobru izolaciju u i tokom kišnih, snježnih ili sunčanih dan, ujedno im nije potreno održavanje, farbanje i druge vrste servisiranja. Poliuretanski sloj je najsličniji materijalu od koji se prave skije kako bi izdržale ekstremno hladne i vlažne prilike. VELUX prozori su tako konstruisani da im nije potrebno održavanje, farbanje i druge vrste servisiranja, a uz termo i hidroizolacioni BDX set obezbijeđena je garancija od 10 godina.

Velux
Veluxfoto: velux

Kao nekad tako i sad dvije činjenice su ostale iste, želja da nam dom bude izgrađen od što kvalitetnijih materijala radi udobnosti i dugovječan radi generacija koje dolaze iza nas.

I zato, ukoliko želite da adaptirate postojeće ili uredite novo potkrovlje, za besplatne konsultacije i posjete na teritoriji Crne Gore možete pozvati VELUX stručnjake, koji će vam pomoći da nađete najbolje rješenje za vaš prostor.