Ovaj sastojak cigarete je najštetniji, ali može se eliminisati

Zagrijavanje može biti dio rješenja

21064 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Da li ste znali da, i pored toga što svi danas znamo koliko je pušenje štetno, zvanična statistika pokazuje da svaki sedmi stanovnik planete puši?

Međutim, zbog raznih polemika u javnosti koje su kasnije dovele i do dezinformacija, većina ljudi je uvjerena da je kod cigarete najštetniji nikotin, iako se upravo ova supstanca skoro pola vijeka koristi u terapijama odvikavanja od pušenja.

Šta onda stvara najveću štetu?

Nauka je dokazala da problem nastaje kod oslobađanja štetnih sastojaka prilikom sagorijevanja cigarete. Nikotin, koji se prirodno nalazi u biljci duvana, nije primarni uzročnik bolesti povezanih s pušenjem, ali nije bez rizika i izaziva zavisnost.

Duvanski dim, koji nastaje sagorijevanjem cigarete sadrži više od šest hiljada materija, od kojih je 100 kategorisano kao štetno ili potencijalno štetno.

Zagrijavanje kao mogući dio rješenja

Zahvaljujući tehnologiji i rezultatima naučnih istraživanja, razvijene su alternative koje ne proizvode dim jer ne sagorijevaju duvan već ga zagrijavaju, što sa sobom nosi smanjeni rizik.

S obzirom na to da je utvrđeno da zapravo sagorijevanje duvana proizvodi najveći broj štetnih materija, eliminacijom ovog procesa, manje štetne bezdimne alternative značajno smanjuju njihov broj jer se proizvodi 95 odsto manje štetnih sastojaka u poređenju sa cigaretama.

Ipak, ove alternative nisu u potpunosti bez rizika jer koriste duvan koji sadrži nikotin, a koji stvara zavisnost.

Takođe, ono što je važno naglasiti, ukoliko su proizvedeni po strogim standardima kvaliteta i bezbjednosti, a takve alternative mogu da se nađu i kod nas poput uređaja IQOS koji je baziran na tehnologiji zagrijavanja duvana, mogu biti dobra zamjena za ljude koji bi inače nastavili da puše cigarete.

Pixabay
foto: Pixabay

Šta još pravi razliku?

Prilikom konzumacije cigareta, ugljen dioksid ostaje nerazgrađen u organizmu i lako se vezuje za hemoglobin, jer ima 200 puta veću sposobnost vezivanja za hemoglobin od kiseonika. Naučno dokazane bolje alternative stvaraju gotovo 98 odsto manje ugljen monoksida i znatno niže nivoe drugih štetnih sastojaka.

Takođe, naučno dokazane bolje alternative tokom zagrijavanja duvana ne stvaraju katran već aerosolni ostatak koji ima znatno niže nivoe štetnih sastojaka. Takođe, kod ovih alternativa nema ni pepela.

Naučno dokazane alternative koje su dostupne u Crnoj Gori

U našoj zemlji dostupan je IQOS, prvi i jedini sistem za zagrijavanje duvana koji je Američka agencija za hranu i ljekove (FDA) prošle godine svrstala u proizvod modifikovanog rizika, zaključivši da je izloženost štetnim materijama prilikom korišćenja ovog uređaja značajno smanjena u poređenju sa cigaretama. Na procesu istraživanja i razvoja sistema koji je baziran na tehnologiji zagrijavanja duvana radilo je više od 400 naučnika i stručnjaka različitih ekspertiza više od 10 godina.