ISTRAŽIVANJE

Muškarci koji jedu sami skloniji su gojaznosti

Istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu Obesity Research and Clinical Practice pokazalo je da se kod muškaraca koji jedu sami u 64 posto slučajeva razvija metabolički sindrom - grupa metaboličkih poremećaja koji se manifestuju kao inzulinska rezistencija, nakupljanje masnog tkiva u području stomaka
1 komentar(a)
gojaznost, Foto: Shutterstock
gojaznost, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.02.2019. 17:14h

Kod muškaraca koji jedu sami izgledi za razvoj gojaznosti veći su za 45 posto, a isto je s visokim krvnim pritiskom i s povećanim holesterolom.

Posljedice takvih prehrambenih navika pokazale su se negativnima za muškarce i za žene, no bile su gore po muški rod. Ustanovljeno je da prehrambene navike predstavljaju opasnost za zdravlje onih koji jedu sami više od dvaput dnevno. 

U studiji je učestvovalo 7725 muškaraca kojima je postavljeno pitanje koliko često jedu sami. Južnokorejski su naučnici ustanovili i da se većinom radilo o samcima koji su često preskakali obroke. Najčešće se kod njih razvila abdominalna gojaznost koju karakterišu naslage masnog tkiva u predjelu abdomena.

Istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu Obesity Research and Clinical Practice pokazalo je da se kod muškaraca koji jedu sami u 64 posto slučajeva razvija metabolički sindrom - grupa metaboličkih poremećaja koji se manifestuju kao inzulinska rezistencija, nakupljanje masnog tkiva u području stomaka, visok nivo holesterola i povišen krvni pritisak. 

Studija je pokazala da je kod žena koje redovno jedu same razvoj metaboličkog sindroma veći za 29 posto. Naučnike je na ovo istraživanje podstanuo podatak po kojemu su domaćinstva u zapadnom svijetu sve manja, odnosno po kojemu je sve više ljudi koji žive sami. 

Po podacima britanskog NHS-a (National Health Service) prošle je godine u Velikoj Britaniji evidentirano 7,7 miliona domaćinstava sa po jednim članom. Većinu ih čine žene, prenosi Radio Sarajevo.

Preporučujemo za Vas