POKRENITE SE

Trening kao izvor sreće

Samo 20 minuta laganog trčanja dovoljno je da podignemo nivo dopamina koji je jedan od ključnih hormona za osjećaj zadovoljstva i vrlo je sličan adrenalinu
1 komentar(a)
trening, Foto: Shutterstock
trening, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.11.2017. 12:14h

Rezultati mnogih istraživanja pokazuju da fizička aktivnost, između ostalog, podstiče lučenje hormona sreće. Međutim, finski naučnici utvrdili su da je za suzbijanje depresije i anksioznosti neophodno dobro se oznojiti.

Za potrebe istraživanja, finski stručnjaci anketirali su 22 zdrava muškarca starosti između 21 i 36 godina. Ispitanici su se prvog dana bavili umjerenim aerobnim aktivnostima u trajanju od sat vremena, dok su ih drugog dana istraživanja ozbiljno umorili i preznojili vježbama takozvanog HIIT treninga.

Riječ je o kombinaciji, to jest smjenjivanju fizičkih aktivnosti koje se sastoji od kratkih intervala vježbi visokog intenziteta (trčanje, skakanje) i perioda aktivnog oporavka (sporo hodanje) ili potpunog odmora, a sve ovo traje samo nekoliko minuta.

Naučnici su pratili promjene raspoloženja nakon tako različitih aktivnosti i otkrili da su se ispitanici osjećali bolje bez obzira na intenzitet vježbanja, ali da je količina hormona sreće bila znatno veća nakon HIIT treninga.

Što je količina tih hormona veća, bolje podnosimo bol, stres, negativne emocije i depresiju, pa su hormoni sreće zaslužni i za činjenicu da ćemo se sa više želje i volje posvetiti najnapornijim fizičkim aktivnostima.

Samo 20 minuta laganog trčanja dovoljno je da podignemo nivo dopamina koji je jedan od ključnih hormona za osjećaj zadovoljstva i vrlo je sličan adrenalinu. Adrenalin pojačava koncentraciju, pažnju i budnost, a to su dodatni razlozi za odlazak u park ili teretanu.

Može se reći da je zadužen i za dobar san, apetit i dobro raspoloženje, a njegov nivo najlakše je povećati trčanjem, plivanjem ili vožnjom bicikla.

Naučnici preporučuju 150 minuta umjerene aktivnosti nedeljno ili 70 minuta napornog treninga i sigurno neće izostati osjećaj sreće.

Naravno, pod uslovom da ste od ljekara zatražili i dobili odobrenje da se bavite intenzivnijim fizičkim aktivnostima, prenosi RTS.

Preporučujemo za Vas