Naučnici protiv konzumiranja alkohola u trudnoći

"Tokom trudnoće, osim alkohola, jako važno izbjegavati sve toksične faktore, među kojima i opijate, pušenje i određene ljekove koji bi mogli oštetiti plod, kako bi se beba mogla pravilno razvijati"
89 pregleda 0 komentar(a)
trudnoća, Foto: Womenarena.com
trudnoća, Foto: Womenarena.com
Ažurirano: 01.11.2017. 11:14h

Već godinama se vode rasprave o tomu smiju li trudnice povremeno konzumirati alkohol.

Jedni smatraju da je povremeno posezanje za čašom vina uz obrok prihvatljivo, a drugi da u trudnoći treba u potpunosti apstinirati od alkohola. Novo istraživanje je u potpunosti protiv konzumiranja alkohola u trudnoći.

Studija čiji su rezultati objavljeni u časopisu Frontiers in Behavioral Neuroscience upućuje na to da konzumacija i najmanje količine alkohola tokom trudnoće može prouzrokovati tjeskobu kod djeteta koja može potrajati do njegova zrelog doba.

Prije potpunog formiranja posteljice, a to je približno 12 sedmica, alkohol prolazi direktno u tkivo embrijona koji se razvija i uzrokuje štetu. Ometa razvoj tkiva tokom kritičnih perioda, smanjujući broj ćelija i oštećuje stanice koje su već nastale. Mozak je jedan od prvih organa koji se počinje razvijati kod fetusa, a zadnji završava svoj razvoj. Posebno je osjetljiv na alkohol tokom svog razvoja, pogotovo u prva tri mjeseca trudnoće.

Istraživanje su američki naučnici sproveli na laboratorijskim miševima. Trudne ženke dvanaestog su dana trudnoće izložili tokom šest sati parama etilnog alkohola.

Mladunčad su nakon okota podvrgnuta nizu testiranja povezanih s anksioznim poremećajima. Pokazalo se da se kod muških miševa majki izloženih alkoholu u trudnoći češće razvio anksiozni poremećaj u tinejdžerskoj dobi. U odrasloj je dobi poremećaj iščeznuo.

Kod ženske mladunčadi nije se razvio ovakav poremećaj.

Studija je sprovedena na miševima, a ne na ljudima, no ginekolog, dr. Mišel Cackovic iz Medicinskog centra Veksner državnog Univerziteta u Ohaju kaže da se mogu povući brojne paralele, piše Hina. "Istraživanja na životinjama su najbolje što možemo poduzeti jer ih ne možemo sprovesti na trudnim ženama, a miševi su vrlo dobar model", kazao je.

S njim se slaže kolega koji je učestvovao u studiji, psiholog Marvin Diaz koji tvrdi i da je mozak djeteta u razvoju puno osjetljiviji od mozga odraslog čovjeka.

"S obzirom na to da nije poznata kritična količina alkohola koja može ugroziti plod, najbolje je u potpunosti apstinirati od alkohola za vrijeme trudnoće. Opasnost je u svakom slučaju veća kad se alkohol pije u prekomjernim količinama, no i male količine mogu biti štetne za nerođeno dijete" smatra Diaz.

Kaže i da je tokom trudnoće, osim alkohola, jako važno izbjegavati sve toksične faktore, među kojima i opijate, pušenje i određene ljekove koji bi mogli oštetiti plod, kako bi se beba mogla pravilno razvijati", podsjeća Diaz.

"No ako ste popili nekoliko pića prije nego što ste saznali da ste trudni, ne paničarite, jer to neće značajnije uticati na razvoj ploda", kaže dr. Diaz, podsjećajući da se od trenutka spoznaje trudnice trebaju pridržavati pravila apstinencije od alkohola.

Bonus video: