Sedam benefita surutke

Umjesto različitih proteinskih napitaka može spremati surutku u prahu ili je dodavati smutijima i šejkovima. Kao što smo već napisali, ona hrani mišiće i izgrađuje ih, a odlična je i za njihov oporavak nakon treninga
565 pregleda 1 komentar(a)
surutka, Foto: Novosti.rs
surutka, Foto: Novosti.rs
Ažurirano: 26.10.2017. 16:14h

Kada se prave sir i jogurt, ono što nastaje kao nusproizvod je surutka. Smatra se za jedno od zdravijih pića jer je bogata vitaminima, mineralima i šećerima koji su potrebni čitavom organizmu, a naročito za pravilno funkcionisanje mozga. Ima blago kiselkast ukus koji osvježava. Zdravija je od mlijeka i preporučuje se njeno konzumiranje umjesto njega.

U nastavku pročitajte koje su njeni benefiti…

1. Smanjuje stres i umor

Surutka prirodno utiče na proizvodnju hormona serotonina koji je zadužen za osjećaj zadovoljstva i sreće. Osim toga je bogata i aminokiselinom triptofanom koja takođe utiče na raspoloženje, ali i san.

2. Prirodni lijek za jetru

Surutka može otkloniti mnoge bolesti jetre kada se redovno konzumira. Beta-laktoglobulin iz nje pruža organizmu aminokiselinu BCAA koja se uspješno bori sa bolestima, a izliječenim čini život mnogo boljim, a jetru jačom. Takođe se smatra najboljim “čistačem” jetre.

3. Smanjuje krvni pritisak

Surutka je odličan lijek i za smanjivanje krvnog pritiska i generalno održavanje krvnih sudova.

4. Odlična je za mršavljenje

Zbog male količine kalorija, a visokog nivoa bjelančevina, surutka hrani mišiće i čini organizam sitim. Odličan je napitak za sve osobe koje žele da smršaju ili održe vitku figuru bez mnogo napora.

5. Surutka kao suplement

Umjesto različitih proteinskih napitaka može spremati surutku u prahu ili je dodavati smutijima i šejkovima. Kao što smo već napisali, ona hrani mišiće i izgrađuje ih, a odlična je i za njihov oporavak nakon treninga.

6. Čisti stomak

Imate problem sa konstipacijom? Surutka vam može pomoći jer olakšava probavu i ubrzava metabolizam. Naravno, ne treba je previše koristiti jer može izazvati dijareju. Litar surutke dnevno je idealna mjera za zdravlje i spriječavanje stomačnih problema.

7. Reguliše masnoće u krvi

Sa surutkom bez ljekova možete kontrolisati trigliceride i nivo holesterola u krvi. Naravno, potrebno je da vodite računa o ishrani, ali će vam ona pomoći da do ovog problema u svakom slučaju ne dođe, prenosi Ženski magazin.

Bonus video: