Postavite granice empatije

Ništa ne vraća energiju kao boravak u prirodi, bez obzira na to da li pada kiša, duva vjetar ili sija sunce. Zato, isključite mobilni telefon i prošetajte se parkom, šumom ili pored rijeke, jer to donosi mir, oslobađa um i puni životne baterije
0 komentar(a)
žena djevojka, Foto: Shutterstock
žena djevojka, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 23.10.2017. 15:14h

Sasvim je prirodno da saosjećate sa drugima i da želite da im pomognete, ali kada primjetite da previše brinete tuđe brige, onda je vrijeme da stanete i dobro razmislite. Rješenje je da ostanete empatični, a istovremeno zaštićeni od uticaja tuđe negativne energije, savjetuju britanski psiholozi.

Postavite granice - Dajte ljudima do znanja koliko daleko mogu da idu. Ne morate da rješavate tuđe probleme, niti da uvijek budete oslonac drugima jer oni i nisu vaša odgovornost. Vaša pomoć mora da bude vaš izbor i pružate je koliko možete. Ako nečija zavisnost od vaše pomoći pređe vaše granice, počećete da osjećate kako ta osoba iz vas crpi energiju. Koliko god pažnje da joj pružate, tražiće još. I to postaje začarani krug u kome ste vi, na kraju, psihički i emotivno iscrpljeni. Rješenje je da se jednostavno udaljite od te osobe.

Naučite da kažete "ne" - Ako namjeravate nekoga da pustite u svoj život, sami morate da odredite koje su vaše lične granice i preko čega nikada nećete preći. Ne morate nikome da objašnjavate ako ne želite nešto da slušate ili radite. Jednostavno "ne" je sasvim dovoljno.

Ne moraju svi da vas vole - Ne možete da promjenite osobe koje imaju drugačiji način razmišljanja ili stavove od vas, čak nema smisla ni pokušavati. Svako je odgovoran za sebe i svoje postupke. Ako osjetite tuđu netrpeljivost ili negativne emocije prema sebi, distancirajte se bez mnogo objašnjavanja. Jer, ne moraju svi da vas vole.

Isključite mobilni telefon i šetajte se - Ništa ne vraća energiju kao boravak u prirodi, bez obzira na to da li pada kiša, duva vjetar ili sija sunce. Zato, isključite mobilni telefon i prošetajte se parkom, šumom ili pored rijeke, jer to donosi mir, oslobađa um i puni životne baterije, prenose Novosti.