NOVA NAUČNA STUDIJA POKAZALA

Previše vježbanja vas doslovno može ubiti

Otkriveno je da osobe koje vježbaju više od osam sati sedmično imaju u prosjeku gotovo dvostruko veći rizik za razvoj srčane bolesti od onih koji su vježbali manje od dva i po sata nedeljno
0 komentar(a)
fitnes, trning, vježbanje, Foto: Shutterstock
fitnes, trning, vježbanje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 21.10.2017. 13:14h

Previše vježbanja vas doslovno može ubiti, objavili su američki naučnici.

Osobe koje u teretanama provode više od osam sati nedeljno, trebali bi o toj navici dobro razmisliti, piše New York Post.

U studiji naučnika sa Univerziteta u Čikagu otkriveno je da oni koji vježbaju triput više od preporučenog imaju mnogo veće izglede za razvoj srčane bolesti od onih koji vježbaju umjereno.

Ali ima jedna grupa koja je posebno pogođena pretreniranjem -bijeli muškarci. Oni imaju 86 posto veći rizik za gomilanje kamenca u arterijama do svoje sredovječne dobi ako previše treniraju, navodi se u studiji.

Naučnici su za potrebe istraživanja analizirali količinu vježbanja 3.175 zdravih crnaca i bijelaca u dobi od 18 do 30 godina. Pratili su ih idućih 25 godina i podrvrgavali ih CT koronarografiji.

Otkriveno je da osobe koje vježbaju više od osam sati sedmično imaju u prosjeku gotovo dvostruko veći rizik za razvoj srčane bolesti od onih koji su vježbali manje od dva i po sata nedeljno.

Kardiolog Joel Kan kaže da je to zbog toga što previše vježbanja arterije izlaže predugom stresu, odnosno predugom povišenom nivou kortizola.

Naučnici zasad, međutim, ne znaju zašto su bijeli muškarci time tako disproporcionalno pogođeni i najavljuju dodatna istraživanja kako bi to utvrdili.

Rezultati su objavljeni u časopisu Mayo Clinic Proceedings.

Preporučujemo za Vas